Olav A. Lervåg var maskinist og seilte på alle verdenshav. For å få fritida om bord til å gå, begynte han å male, forteller døtrene, Lise-Berith Lervåg og Elin Lervåg Ulveraker.

– Bildene hans ble satt stor pris på blant resten av mannskapet, og det var flere som kjøpte bilder av ham. Særlig bildene hans av pingviner og landskap på Sydpolen, var populære, sier de.

Videre forteller de at faren elska å tegne og male helt fra han var liten gutt, og da han var 15, bestilte han kunstbøker og tok et tegnekurs. Likevel var det først da han nærma seg 45 år at han for alvor begynte å male – og det var altså først og fremst i fritida på sjøen at han fant fram maling, pensler og lerret.

Gir bort stort Buholmen-bilde

Under oppryddinga av huset hans, dukka det fram et stort antall malerier, mange av dem helt ukjente for døtrene. Det største av dem, med motiv fra Buholmen, er malt i 1986, på bakgrunn av et eldre fotografi i ei bok. Siden bildet er altfor stort til at de selv kan henge det opp innomhus, ønsker de å selge eller gi det vekk.

– Vi håper at bildet kanskje kan være interessant for en bedrift eller noe slikt som holder til på Buholmen?

Seilskutebilda til Olav A. Lervåg var svært populære. Foto: Kenneth Kamp

Populære bilder

Olavs malerier fikk litt oppmerksomhet, og han hadde blant anna en utstilling på Aalesunds museum. Døtrene mener det må ha vært nokså kort tid etter at han malte det store bildet fra Buholmen. De kan også fortelle at de vet at farens bilder henger på veggen hos flere bedrifter i byen.

– Flere av maleria hans henger rundt omkring. Det har blant anna hendt at vi har sett dem på veggen hos ulike bedrifter i byen og på hytta hos folk, sier de to døtrene. Dersom noen er interessert i andre av farens bilder, kan det være aktuelt å selge noen av disse også.

– Far malte mange ulike motiver, men særlig seilskutebildene hans var populære! Tilbake på ’90-tallet gikk det også en serie i Nytt i Uka der noen av bildene til Olav A. Lervåg ble presenterte.

Faren malte mange ulike motiver, men sjelden mennesker. Her er imidlertid ett som Elin Lervåg Ulveraker mener må være av henne. Foto: Kenneth Kamp

Båtmodell

Et anna objekt Olavs døtre ønsker å selge eller gi bort, er en modell av tråleren MS Svalbard, som var ett av skipa som faren seila på.

– Vi håper at enten rederiet eller noen andre som har et forhold til MS Svalbard, kan være interessert i modellen, sier Lise-Berith Lervåg og Elin Lervåg Ulveraker.

Denne modellen av MS Svalbard som faren laga, vil døtrene også gi bort. Foto: Kenneth Kamp