Karlsen var i Ålesund to dager sist uke, for å delta på talkshowet «Torsdagskvelden» på Parken Kulturhus og på frokostseminaret på Pir Cowork fredag morgen.

Dette er en krig som fort kan vare lenge – i mange år, sa Geir Hågen Karlsen til undertegnede, da han var gjest i «Torsdagskvelden» på Parken Kulturhus. Foto: Gitte Olsen

God beredskap er viktig

På frokostseminaret ga Hågen Karlsen deltakerne en oppdatering som både ga en større forståelse for nåsituasjonen og av det Forsvaret ser som mulige scenarioer for tiden fremover.

– Vi har gjennom tidene vært gjennom flere kriser, og det har gått bra, det må vi huske på. Endringene har kommet, og tilpasningene har blitt gjort deretter, sa han.

Må se muligheter

– Det finnes også muligheter i en krise, så kan bedriftene selv øyne hva det kan bety for dem. Det handler om hvordan man håndterer krisene og hvordan man evner å se mulighetene, poengterte han videre.

Det ble videre gitt en god gjennomgang av hvordan Forsvaret hele vegen jobber med beredskap og analyser av situasjoner som er og situasjoner som kan oppstå. Et viktig poeng var at ledelsen i bedriftene også bør ha dette på agendaen.

Tror på omstillingsevnen på Sunnmøre

Jan Petter Hagen, Managing Partner i Converto, ga deltakerne innput på hvordan bedrifter bør tenke, og ikke minst agere, når en krise inntreffer.

– Hvordan en bedrift evner å se muligheter i en krise, kan være avgjørende for bedriftens fremtid i enkelte tilfeller. Vi har hatt fire store kriser siste 15 årene og kan kanskje forvente like mange de neste 15 årene. Det er nok ikke til å unngå. Men det betyr også at det kan komme muligheter i næringslivet fremover. Jeg tror næringslivet på Sunnmøre både har vilje og evne til å omstille seg, sa Jan Petter Hagen (t.v. i bildet). T.h. Bjørn Richard Johansen. Foto: Beate Stavdal Riise

Nøklene til god krisehåndtering

Gjennom et humoristisk foredrag med en alvorlig undertone ga Bjørn Richard Johansen, som er strategisk rådgiver i Lysk AS og assosiert partner i First House, deltakerne litt ekstra å tenke på da han delte av sine erfaringer fra krisehåndtering på Island.

– Nøkkelen til suksess i kriser er følgende: vær rask med å sette sammen en stab, og sørg for å være godt koordinert. Ha en strategi hvor dere tenker, diskuterer og handler fortløpende. Det er også viktig å ha et langt perspektiv, samtidig med kortsiktige løsninger, og ikke minst å hele veien ha løpende evalueringer og brutalt ærlige diskusjoner i teamet og ledelsen. God kommunikasjon bør også være et fokuspunkt, forteller Johansen, før han avslutter med en klar oppfordring:

– Prøv også å huske å ha det gøy sammen. «Gøyfaktoren» er ekstremt viktig, selv når det er veldig vanskelig!