I år kommer den uortodokse og frittalende programlederen Leo Ajkic, blant anna kjent fra dokumentarserien «Rus» på NRK, til markeringa av Verdens overdosedag i Ålesund. Ajkic skal holde appell under markeringa.

Verdens overdosedag markeres over hele verden 31. august hvert år og er en dag for å hedre de som har gått bort på grunn av rus, de som fortsatt sliter og de etterlatte.

I fjor var det 321 registrerte overdosedødsfall i Norge, en økning på hele 33 posent fra 2021. For hvert overdosedødsfall regner man med at det er minst ti etterlatte, og årets tema er tilegna denne gruppa.

I tillegg til appellen til Leo Ajkic blir det blant anna musikkinnslag, lesing av dikt av og med «den blyge sunnmøring», en tale ved pårørende Ruben Barstad, lystenning og ett minutt med stillhet og blålys.

De som står bak arrangementet i Ålesund, er Foreningen for Human Narkotikapolitikk – FHN, En landsdekkende brukerorganisasjon på rusfeltet – RIO, Blå Kors, Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon, Mental Helse Ålesund, Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse - LPP Ålesund og omegn, ÅBS-Ålesund Behandlingsenter og Ålesund kommune.