– Det innebærer å ha en plass å komme til og ha et fellesskap man kan være en del av. Å få rutine inn i hverdagen og vite at man har en plass der folk venter på deg, kan være svært viktig for ens psykiske helse, sier samfunnsansvarlig i AaFK, Kristin Herje Nørve.

VIP-en var stappfull av folk som ville være med på AaFK sin markering av verdensdagen for psykisk helse. Foto: Kristian Moe

Lavterskeltilbud som lager plass

Torsdagens markering fant sted på VIP-en i tredje etasje på Color Line Stadion, og var i regi av AaFK Samfunn og enheten for Psykisk Helse og Rus i Ålesund kommune. I forkant hadde arrangørene sendt ut gratis invitasjon til alle som ville være med på markeringen, samt invitert aktører i regionen som tilbyr lavterskeltilbud.

– Å markere verdensdagen for psykisk helse er kjempeviktig, og årets tema passer veldig godt inn med tanke på det vi har fokus på gjennom å invitere alle lavterskeltilbudene i regionen til å ha stand. Alle disse aktørene har plass til folk som ønsker å være med på en eller annen aktivitet, forteller Herje Nørve.

Noen av aktørene som hadde stand på markeringen var blant annet Fontenehuset, Medvind, Fellesverket Dragen, Skansen aktivitet, Kirkens bymisjon, Frelsesarmeen og mange flere.

– Vi ønsket å vise frem diverse lavterskeltilbud i regionen og la aktørene ha stand, slik at folk kunne bli kjent med aktivitetene de tilbyr og kanskje finne sin plass og fellesskap, sier Kristin Herje Nørve.

Stig Hoff, som er avdelingsleder i Ålesund kommune, innledet verdensdagsmarkeringen med å snakke om årets tema, #lagplass. Foto: Kristian Moe

Interessante foredrag og intervjuer

Utenom standene til lavterskeltilbudene, hadde arrangørene lagt opp til et program knyttet opp mot årets tema for verdensdagen for psykisk helse.

Programmet startet med et innlegg fra Stig Hoff, som er avdelingsleder i Ålesund kommune. Han snakket blant annet om årets tema, samt viktigheten av å ha aktiviteter og lavterskeltilbud å gå til og den positive innvirkningen dette har på den psykiske helsen til folk. I forlengelsen av dette foredraget, ble Eva Haugen som er bruker på Skansen aktivitet, henta opp på scenen for å fortelle om sin opplevelse av Skansen aktivitet.

– Aktiviteter, mestringsfølelse, samhold, inkludering og å ha et samlingssted, er viktig for psykisk helse. Hos Skansen aktivitet får jeg alt dette og jeg får være meg selv. Det gjør at Skansen aktivitet er viktig lavterskeltilbud for psykisk helse, fortalte hun.

Eva Haugen snakket om hvor viktig lavterskeltilbud er for psykisk helse. Foto: Kristian Moe
Jonas Nordal (t.v.) og Fredrik Carlsen (i midten) ble intervjuet av Sven Giske (t.h.) om prestasjonskultur, medietrykk og viktigheten av riktig integrering når man kommer inn i et nytt lag. Foto: Kristian Moe

Deretter inntok tidligere AaFK-kaptein Fredrik Carlsen og fysisk trener i AaFK-akademiet, Jonas Nordal, scenen. De ble intervjuet av klubbens arrangementsansvarlig Sven Giske om hvordan det er å komme inn i et nytt lag, hvordan takle prestasjonskultur og medietrykk, viktigheten av å ha andre arenaer utenfor fotballen, samt hvordan dette eventuelt kan påvirke den psykiske helsen til en fotballspiller.

Neste opp på scenen var Kristin Herje Nørve som snakket om klubbens gatelag og hvordan dette laget er med på å lage plass til alle som ønsker.

– Gatelaget er en kjempegod lagplass. Der jobber vi med at alle skal føle seg velkommen og ikke være ekskludert. Samhold og det å komme sammen er sentralt, og alle kan være seg selv uansett hvem man er. Vi er veldig opptatt av å skape en fellesfølelse, sa hun i sitt innlegg.

Programmet på VIP-en ble avsluttet med et innlegg fra AaFK-frivillig Gunnar Ståle Langeland, som snakket om hvordan det har vært å være frivillig i klubben siden 1989, før studentprest hos NTNU, Joakim Haaland og NTNU-student, Marianne Talberg Andersen, fortalte om mental helse som student og hvordan det er å takle kravene som følger med eksamen og hektiske perioder.

Marianne Talberg Andersen og Joakim Haaland fortalte om psykisk helse fra et studentperspektiv. Foto: Kristian Moe

– Alle har en psykisk helse

Alle foredragene, innleggene og standene var med på å bidra til en fin markering av verdensdagen for psykisk helse og få frem det viktigste budskapet med dagen.

– Alle har en psykisk helse og trenger en plass å høre til. Og så er det veldig viktig å få normalisert temaet og det å snakke om sin psykiske helse i perioder man har det tøft. Det er viktig å snakke om og vite at psykisk helse angår mange flere enn bare seg selv. Derfor er det viktig at vi som toppfotballklubb markerer denne dagen og setter fokus på viktige temaer som angår oss alle, poengterer Kristin Herje Nørve.

NB: I likhet med fjorårets markering, ble AaFK sin markering av verdensdagen for psykisk helse avsluttet med fotballturnering på stadion. Deltakende lag i år var AaFK Legends, AaFK-ansatte, Politiet, Brannvesenet, NTNUI, Frelsesarmeen, Sparebanken Møre og Gatelaget.