Stolpejakten er et nasjonalt, gratis trimtilbud som foreninga ved samme navn står bak. I vårt fylke ble den første Stolpejakten arrangert i Molde i fjor, og i år har også Ålesund, Åndalsnes og Isfjorden kommet med, opplyser Audhild Glad Rognstad i Emblem IL orientering.

Her i Ålesund er det altså Emblem IL orientering som står bak Stolpejakten. De har satt ut nøyaktig 50 stolper i Ålesund sentrum og vestsida av Aksla.

– Stolpejakten ble satt i gang av et orienteringslag på Gjøvik som savna et orienteringstilbud med enda lavere terskel enn turorientering. Siden har det bredd seg over hele landet, og i fjor ble det registrert 200 000 stolpejegere, forteller Audhild.

Lav terskel

For å delta, laster man ned appen Stolpejakten. Der får man opp kart over alle stolpene, ikke bare de 50 her i Ålesund, men alle i hele Norge. Når man har funnet en stolpe, kan man registrere den enten via en QR-kode eller med et nummer som står på stolpen.

Audhild forteller videre at stolpene har fire ulike farger, inndelt etter vanskelighetsgrad. Minst halvparten av stolpene er grønne, det vil si at de er tilgjengelige fra rullestol. Blå stolper står gjerne langs grusstier og røde stolper langs mindre stier, mens de svarte stolpene står utenfor sti og krever ørlite orienteringskunnskap for å bli funnet.

– I Ålesund er det bare to av stolpene som er svarte; begge står på Aksla, opplyser hun.

Poeng og loddpremier

Man får ett poeng for hver stolpe man finner, og om man ønsker, kan man konkurrere med venner om å finne flest. På østlandsområdet, der det er langt tettere mellom stolpekarta, var det i fjor flere som registrerte flere tusen stolper!

Hver registrerte stolpe gir også et lodd i trekninga av premier fra givere i det lokale nærområdet. Jo flere stolper, jo flere muligheter til å vinne, altså.

– Vi åpna Stolpejakten i Ålesund 1. mai, og allerede klokka ti om formiddagen hadde de første registrert alle 50 stolpene, så vi er ikke i tvil om at dette kommer til å bli populært også her hos oss, sier Audhild Glad Rognstad.

Foreninga Stolpejakten ble stifta i 2014. I fjor ble det satt opp totalt 15 500 stolper på mer enn 550 steder i landet, fordelt på 183 kommuner.