Norges hyggeligste håndverker er en årlig kåring som i år avholdes for sjuende gang. Den fungerer slik at det blir tatt imot nominasjoner og stemmer i en viss periode – i år var det fra 24. april til 7. august. – før en fagjury velger ut 24 finalister fordelt på åtte kategorier til finalen 23. september, hvor det kåres kategorivinnere og en endelig vinner som blir Norges hyggeligste håndverker. Målet med kåringen er å løfte frem alle de dyktige, flinke og hyggelige håndverkerne som finnes i Norge, og på denne måten skape enda større stolthet rundt håndverksfagene. Til årets kåring er Tore Hermansen finalist i malerkategorien, mens Rebekka Kolvik er finalist i lærlingkategorien.

Ble bitt av malerbasillen

Tore Hermansen har vært maler i 40 år. Bakgrunnen for yrkesvalget var at bestefaren hans drev eget malerfirma, og pushet litt på Tore ved å la han være med på jobb noen ganger som barn.

– Jeg husker at det var veldig kjekt. Det gjorde at jeg fikk øynene mer opp for faget etter hvert, så du kan vel si at jeg ble bitt av basillen, ler Tore.

Og maler ble han. De første 31 årene av malerkarrieren ble tilbrakt hos et firma i hjembyen Oslo, før han flytta til Ålesund for rundt åtte år siden. Her fikk Tore jobb hos malerfirmaet Nime som holder til på Digernes, men det var ikke jobbtilbudet som var grunnen til at han tok med flyttelasset til Sunnmøre.

– Nei, det var kjærligheten som gjorde at jeg flyttet hit, smiler han.

Nominert av dattera

Nå stortrives Tore som maler i Nime, og er spesielt opptatt av å opptre høflig overfor kundene, samtidig som at jobben skal utføres med glans. Selv om å være hyggelig mot andre ligger godt planta i verdigrunnlaget hans, hadde han ingen anelse om at det skulle føre til nominasjon og finaleplass i kåringen Norges hyggeligste håndverker. Faktisk visste han ikke om kåringen i det hele tatt.

– Nei, det gjorde jeg ikke, så det kom veldig uventa på meg. Jeg tenkte vel egentlig ikke så mye anna enn at det var hyggelig å bli nominert. Det var faktisk eldstedattera mi som nominerte meg, forteller Tore.

– Og jeg har fått en del stemmer hittil, så det kan hende det ligger noe i det, legger han til.

I skrivende stund, med en drøy måned igjen å stemme, har Tore Hermansen fått 1326 finalestemmer, og ligger med det på 7.-plass av totalt 24 finalister.

– Det er utrolig hyggelig å se at så mange har stemt på meg. Det gir motivasjon og driver meg frem til å yte mer. Det hadde vært kjempegøy å gå helt til topps, så jeg håper at folk vil stemme til siste slutt, sier Tore Hermansen.

Tømrerlærlingen Rebekka Kolvik jobber på Sunnmøre museum, og er finalist i lærlingkategorien. Foto: Kristian Moe

Tømrerlærling som elsker tradisjonshåndverk

Den andre finalisten i kåringen Norges hyggeligste håndverker, som har lokal tilknytning, er Rebekka Kolvik. Hun jobber som tømrerlærling på Sunnmøre museum, og er finalist i lærlingkategorien. På museet har hun vært lærling siden juni, hvor hun jobber mest med tradisjonshåndverk og tar vare på og fikser husene som er på museet.

– Jeg synes det er veldig kjekt å holde på med tradisjonshåndverk og det er det jeg har lyst til å rette meg inn mot i tømreryrket, så sånn sett er jeg på den perfekte plassen her på museet, sier Rebekka Kolvik.

Hvordan ble du interessert i tømring?

– Jeg jobba på en besøksgård, der jeg holdt mye på med fysisk arbeid. I tillegg har jeg fått snekra mye med pappa da jeg var lita, og fant ut at jeg syntes det var veldig gøy å snekre og holde på med fysisk arbeid. Og så er dette et fag der man får være kreativ og bruke hodet, som jeg liker godt, forteller hun.

Aktiv på Instagram

Rebekka brenner virkelig for tømrerfaget, og er aktiv på Instagram for å promotere faget hun elsker. Der prøver hun å inspirere andre til å begynne med tømring, og det var gjennom Instagram hun fikk vite om kåringen av Norges hyggeligste håndverker.

– Jeg fikk med meg nominasjonene og kåringene fra i fjor, og synes det er en kjempebra måte å promotere håndverksfaget, mener Rebekka.

Men at hun selv skulle bli nominert til årets kåring kom veldig overraskende på henne.

– Jeg fikk en SMS og e-post fra Norges hyggeligste, som både var overraskende og veldig kjekt. Det er kjempestas å bli nominert og jeg ble veldig glad. Det er flere som nominerte meg, og som skriver at de blir motivert, så det er kjekt å se at man er til inspirasjon for mange, smiler tømrerlærlingen.

Storfornøyd

I likhet med alle andre hadde det vært veldig gøy for Rebekka om hun skulle gå helt til topps i kåringen. Ved å være blant finalistene, får hun også være med på finalefesten i Oslo 23. september når kåringene skal avgjøres. Bare å få være en del av den, er en seier for Rebekka.

– Jeg synes det er stas å bli nominert i det hele tatt, så på mange måter føler jeg at jeg har vunnet allerede. Det hadde vært skikkelig gøy å vinne, men jeg har ikke helt de forhåpningene fordi det finnes så mange andre hyggelige håndverkere. At folk legger inn en stemme setter jeg veldig stor pris på. Hvis jeg vinner er det helt kanon, og hvis ikke er jeg storfornøyd med å ha vært med, sier Rebekka Kolvik, som planlegger å ta fagbrev i tømring i april neste år.