Sveiseverkstedet K.G. Karlsson ble etablert av Karl Gustav Karlsson i 1922. Han kom til Ålesund i 1919 fra Skåne i Sverige med bakgrunn fra smedlære og en jobb som sveise- og varmeledningsmontør for et Oslo-firma.

I Ålesund sto Karlsson for monteringen av flere større sentralvarmeanlegg, før han i 1922 startet sitt eget verksted i Molovegen 5.

De første 50 årene

I begynnelsen drev K.G. Karlsson med reperasjonssveising av motorer og støpejernsmaskindeler, men tok også opp produksjon av elektrisksveiste startelufttanker for fiskeflåten. Dette var en av bedriftens hovedartikler frem til 1950-årene. I tillegg var de tidlig ute med rørsegmenter for fryserier.

I 1930-årene kom andre generasjon inn i bedriften, og produksjon av høytrykksdampkjeler og sentralvarmekjeler ble en del av bedriftens beskjeftigelser.

Etter hvert måtte K.G. Karlsson flytte fra sitt opprinnelige lokale i Molovegen 5 og inn i et nytt lokale i Molovegen 15. Der fikk bedriften mulighet til å ta opp produksjon av elektriske høytrykksdampkjeler, som ble levert over hele landet og tok over som bedriftens hovedartikkel.

Grunnlegger av Sveiseverkstedet K.G. Karlsson, Karl Gustav Karlsson. Foto: Privat

Femte generasjon

Siden 50-tallet har Sveiseverkstedet K.G. Karlsson opplevd en ganske betydelig vekst. På den tida hadde bedriften fire ansatte, mens de i dag har 30 ansatte fordelt på prosjektering, salg, produksjon og monteringsarbeid. Bedriften har fortsatt sitt virke innenfor damp- og kondensatsystem, samt varmetekniske installasjoner, og leverer alle typer kjeler i alle størrelser til en kundegruppe som er spredt over hele landet.

I 2001 flyttet bedriften inni nye moderne lokaler i Bingsa Industriområde, med produksjonslokaler som er utstyrt med en moderne maskinpark, og muligheten til å bygge større konstruksjoner.

– Vi måtte flytte fordi det ikke var lokaliteter lenger. Vi ble flere ansatte og vokste ut av lokalene i Molovegen. Vi trengte rett og slett mer plass, forklarer daglig leder, Karl Gustav Karlsson.

– Vi har bygd stein på stein, og heldigvis har det gått i riktig retning for oss, legger han til med et smil.

Bedriften har blitt en familiebedrift og ledes i dag av fjerde generasjon. I tillegg er også to fra femte generasjon delaktig i bedriften.

– Vi har fått bedriften og dens virke inn med morsmelka, og er stolt av å være en del av en bedrift som har eksistert i 100 år sier Karl Gustav den yngre og Ann Kristin Karlsson.

– Vi er også stolt av at flere av våre ansatte velger å bli i bedriften i hele sin karriere. Jubileumsåret skal markeres med en feiring med alle ansatte, legger de til.

– Dere har nå holdt på i 100 år. Hvordan ser dere på framtida?

– Vi ser lyst på fremtida. Vi har ambisjoner og mål om videre vekst hvor effektivisering av prosesser i kombinasjon med god kundeservice er i fokus, uttaler Karlsson, og får støtte fra økonomisjef Ann Kristin Karlsson.

En dampkjele som et eksempel på hva Sveiseverkstedet K.G. Karlsson driver med i dag. Foto: Privat

100 000 kroner til Vardesenteret

I tillegg til å utvikle bedriften videre, ønsker Sveiseverkstedet K.G. Karlsson å bidra til lokalsamfunnet. Karl Gustav og Ann Kristin forteller at bedriften hvert år gir donasjoner til ulike formål og organisasjoner, og støtter idrettslag. Givergleden kom nok en gang til syne like før jul i fjor, i forbindelse med bedriftens 100-årsjubileum. Da donerte de nemlig 100 000 kroner til Vardesenteret - den største donasjonen de har gitt noensinne.

– Vi prøver å være flinke til å gi til lokalsamfunnet og være en bidragsyter. Tanken bak denne donasjonen var at vi ville gi noe tilbake, og Vardesenteret var en fin plass å gi til. Vi ville være med på å gi et bedre tilbud og en bedre framtid for kreftpasienter. Jeg tror det var den raskeste beslutningen vi noen gang har hatt, forteller den yngre Karl Gustav Karlsson, og legger til at jubileumsåret også skal markeres med jubileumstur for bedriftens ansatte.

Han opplyser at de tok kontakt med klinikksjef kreftbehandling og rehabilitering, Jorun Bøyum på telefon, og at pengene ble gitt før jul. Og det til stor overraskelse fra klinikksjefen.

– Det var en veldig stor gave og utrolig gledelig. Det er ikke ofte vi får så store gaver og det var ikke forventet i det hele tatt. Jeg ble kjempeglad da jeg fikk telefonen fra dem. Dette setter vi enormt stor pris på, sier en opprømt Jorun Bøyum til Nytt i Uka/AESby.