Onsdag arrangerte Møre og Romsdal fylkeskommune høstens femte og siste karrieredag for 10.-klassingene i regionen. I den forbindelse var storhallen fylt av stander fra opplæringskontor, bedrifter og videregående skoler – og selvfølgelig ungdomsskoleelever på jakt etter sin karrierevei.

– Det er kjempeartig å ha karrieredag. Målet er jo å hjelpe de unge som går i 10.-klasse til å velge videregående opplæring ved å vise frem utdanninger og yrker i regionen Nordre Sunnmøre, sier seksjonsleder i Møre og Romsdal fylkeskommune, Rose Mari Skarset.

Seksjonsleder i Møre og Romsdal fylkeskommune, Rose Mari Skarset, kunne fortelle at standene på karrieredagen har blitt mye bedre ettersom flere og flere har diverse aktiviteter, som er svært populært. Foto: Kristian Moe
Sparebanken Møre Arena var fylt med stander under karrieredagen. Foto: Kristian Moe

Aktiviteter fenger

Hun opplyser videre at antall stander er omtrent på lik linje som fjoråret, og at det var mange bedrifter og videregående skoler som stilte opp. Da Nytt i Uka/AESby var innom karrieredagen, fikk vi se at de ulike standene hadde mye forskjellig å by på. Det gjorde at vi ble nysgjerrige på hvilke stander som var mest populære. Til dette svarer Skarset følgende:

– De mest populære standene er de som har aktiviteter der ungdommene får muligheten til å gjøre noe, enten at de får ta på ting eller ha konkurranser. Det er viktig at det skjer noe på stand, for det gjør at ungdommene husker det i ettertid. I år er det mye forskjellig, som for eksempel kahoot, spørsmål, praktiske oppgaver eller andre former for aktiviteter. Det er mye spennende, og generelt sett er det standene som klarer å være aktive og ha aktiviteter som tiltrekker seg mest folk, forteller hun.

Og legger til at elevene som har kommet innom standen til fylkeskommunen, har vært svært fornøyde med karrieremessa.

– Vår stand fungerer mest som et sekretariat, der vi hjelper elevene med praktiske ting og gir nyttig informasjon om utdanningsveier og slikt. Men vi spør dem også om hva de synes om messa, og hittil har vi fått inntrykk av at elevene er veldig fornøyde og synes det er spennende å være her, sier Rose Mari Skarset.

Hundrevis av 10.-klassinger var på plass i Sparebanken Møre Arena for å prøve og finne sin karrierevei. Foto: Kristian Moe
De kreative fagene på Borgund videregående skole er på vei oppover, kunne lærer Ann-Kristin Refsnes (til høyre) melde om. Foto: Kristian Moe

Godt besøkte stander

Mens vi var til stede på karrieredagen i Sparebanken Møre Arena, benyttet vi også muligheten til å ta turen innom noen stander for å høre om interessen blant 10.-klassingene for enkelte studieprogram. Blant standene vi besøkte var toppidrettslinja til Akademiet.

– Jeg må si at det har vært bra trøkk på standen vår og at det er mange som har vært innom. Jeg har også inntrykk av at elevene har gjort god research i forkant og vet om oss. Det er positivt. Og så har vi hatt en del elever innom som sier at de vurderer å velge toppidrett hos oss, forteller toppidrettskoordinator ved Akademiet, Preben Hagen Torvanger.

I tillegg var vi også innom standen til håndverk, design og produktutviklingslinja ved Borgund videregående skole, som kunne melde om nysgjerrige 10.-klassinger og oppsving for de kreative fagene.

– Alle de kreative fagene hos oss er på vei oppover og har stigning. Det er stor tilstrømning og vi synes det er kjempekjekt at ungdommen har lyst til å være kreative igjen. Det har vært mange nysgjerrige ungdommer innom standen vår i dag, som også har sagt at de vil komme tilbake i kveld sammen med foresatte. Det er veldig positivt og tyder på at de har seriøs interesse av å søke seg til studiet, smiler Ann-Kristin Refsnes, lærer ved håndverk, design og produktutviklingslinja hos Borgund videregående skole.

Se bilder fra noen av standene som var på karrieredagen: