Kurset følger læreplanens kompetansemål og er delt inn i tre deler: en teoretisk del som blir gjort ved e-kurs på skolen, en praktisk del som gjennomføres av Redningsselskapet ved land og sjø, og en evalueringsdel på skolen som skal avdekke hva elevene har lært.

– Det er et kurs i selvberging og livredning. Her lærer vi elevene om selvberging og kameratredning i vann, hvordan de skal oppføre seg i vann og om hypotermi. Det handler rett og slett om å bli trygg i vann, sier rådgiver i Redningsselskapet Region Vest, Kenneth Nilsen.

Rådgiver i Redningsselskapet Region Vest, Kenneth Nilsen. Foto: Kristian Moe

– Hvilke øvelser gjennomfører dere for å lære elevene om dette?

– Vi lærer dem enkle teknikker for hvordan de skal oppføre seg i vann, hvordan de skal redde seg selv og hvordan de skal redde andre. I tillegg får de kjenne på kuldesjokk i vann, og de får lære teknikker for hvordan de skal komme seg opp på ei brygge når de er våte og kalde, og hvordan de skal få opp andre som er i vannet. Vi går gjennom veldig spesifikke krav og mål, forteller han.

Første gang i fylket

Dette er fjerde gangen «Trygg i vann» holdes i Norge, men første gangen det offisielt holdes i Møre og Romsdal. Nilsen forteller at planen for årets kurs er å gjennomføre med 9.-klassingene fra Giske, Sula og Ålesund før jul, før det skal holdes for de andre kommunene i regionen før 1. mai neste år. Han tror også at kapasitet er grunnen til at «Trygg i vann» ikke har blitt gjennomført i fylket før nå.

– Det er et veldig stort og arbeidsintensivt opplegg som er økonomisk krevende. Det krever store investeringer og mye opplæring av ressurser, og det har tatt lang tid å få til. Dette er et samspill mellom oss, næringslivet og kommunene, og vi er derfor avhengig av å få kommunene med. Det håper vi å til nå, forklarer Kenneth Nilsen.

– Men å gjennomføre opplegg på dette er noe som er lovpålagt, og da tenker jeg at det bare er et tidsspørsmål før de henger seg på, legger han til

9.-klassingene fra Giske storkoste seg i vannet under kurset «Trygg i vann». Foto: Kristian Moe

Trygg gjennomføring

Kurset stiller ingen krav til svømmekompetanse eller nivå på svømmeferdigheter, som betyr at alle kan være med. Nilsen forsikrer om at alt av øvelser og teknikker i vann gjennomføres på en trygg måte for alle.

– Elevene får utdelt våtdrakt og redningsvest slik at de flyter. Kurset er trygt for alle uansett om de er kjempegode til å svømme eller ikke kan svømme i det hele tatt, sier han.

Merker du at elevene tar til seg det de blir lært på kurset?

– Vi hadde en demo med en klasse før sommeren og tilbakemeldingene var utelukkende positive. Det merker jeg også når jeg snakker med elevene. De har lært veldig mange enkle teknikker, men det kan redde liv, og det er det som er vitsen med kurset. I tillegg storkoser de seg når de kommer ut i vannet, smiler Kenneth Nilsen.