De 14–18 fritidsboligene i Gateway2Lofoten på Røst er tegna av arkitekt Manuela Hardy. Foto: Lampholmen, illustrasjon

Michel Tollås Nation har holdt det gående i byggebransjen siden 1987, da han starta som tømrer. Siden den gangen, sier han, har han bidratt til å bygge rundt 1600 boliger. Det har han gjort i ulike roller, som tømrer, byggeleder, prosjektleder, arkitekt og selger.

I år 2000 starta han Lampholmen, som altså har stått bak omkring 600 boliger på drøyt tjue år. En god del av suksessen tilskriver Tollås Nation tomannsbolig-modellen H2, som ble lansert i 2003. Siden da har Lampholmen satt opp mer enn 400 H2-boenheter, opplyser han.

Små fotavtrykk

– Vi har særlig satsa på å utvikle areal og gode boliger for mennesker fra etableringsfasen og framover i livet. Det gjør meg lykkelig når en familie i etableringsfasen opplever at de får mye bolig for pengene. Dessuten er det viktig for oss å levere boliger som har små økologiske fotavtrykk, sier Tollås Nation.

Spireplassen

For tida er Lampholmen blant anna i gang med et større prosjekt på 89 nye boliger i Gamle Emblemsveg på Emblem. Etter en navne- og tegnekonkurranse blant alle elevene på Emblem barneskole, fikk prosjektet navnet «Spireplassen».

På Bjorli er Lampholmen i gang med å bygge 22 kompaktleiligheter i et felt som har fått navnet Hyt. Et godt stykke lenger unna, på Røst ytterst i Lofoten, holder de på å sette opp 14 til 18 fritidsboliger.

Mikrohus

Michel Tollås Nation er også involvert i åtte andre eiendomsutviklerselskap på Nordvestlandet, med eierandeler som varierer fra 25 til hundre prosent. Ett av selskapa er Mikrohus Norge, som ble etablert i 2013. For tida holder de blant anna på å sette opp 20 minihus (med 32 og 40 kvadratmeter bruksareal) i et eget boligfelt (Kongsbu) på Kongsberg, etter å ha vunnet et anbud der.

– Dette er bærekraftige leiligheter, med en fantastisk beliggenhet. De har alt du trenger – de er bare litt mindre, sier Michel Tollås Nation.

Michel Tollås Nation (i midten) planlegger «Spireplassen» på Emblem sammen med arealplanlegger Lauritz Hjelvik og arkitekt Roger Howden fra Leite og Howden arkitekt- og ingeniørkontor. Foto: Kenneth Kamp