Den nye restauranten er lokalisert i Wao i provinsen Lanao de Sur på Filippinene, og har fått navnet «Uuma Resort & Restaurant». Vincent opplyser om at Uuma betyr «gård», og navnet på restauranten blir dermed «Gård Resort & Restaurant» direkte oversatt.

– Hva var bakgrunnen for at du valgte å starte opp en restaurant på Filippinene?

– I 2018 kom en venn og besøkte meg her, og spurte om jeg ikke ville starte en business på Filippinene. Jeg var usikker på hvilken type business jeg eventuelt skulle starte, men siden jeg kunne å drive restaurant fra før, så ble det restaurant. Jeg hadde ikke kapasitet på den tida, men i 2020 bestemte jeg meg for å starte noe nytt. Hver gang jeg er på Filippinene vil jeg spise på en god restaurant, så hvorfor ikke starte sin egen, forteller Vincent.

– Dette er på bygda, og det er ikke mange gode restauranter i området. Derfor tenkte jeg at jeg kunne starte en business der, legger han til.

Uuma Resort & Restaurant med basseng og telt til overnatting. Foto: Privat

Filippinsk mat

Vincent forteller at han ofte har fått forespørsler fra folk hjemme på Filippinene om han kan lage sushi til dem, ettersom han driver sushirestauranten Zuuma her i Ålesund. Derfor var han inne på tanken om at Uuma også skulle bli en sushirestaurant, men bestemte seg til slutt for at den nye restauranten skulle servere filippinsk mat.

– Folk liker sushi, men fisk er ganske dyrt og de vil ikke betale så mye. Derfor ble det filippinsk mat som vi skal servere til både lokale og internasjonale turister, sier han.

Er Uuma inspirert av andre restauranter?

– Måten vi driver restauranten på er inspirert av Zuuma, fordi den fungerer veldig godt. Men konseptet med resort er inspirert av Trollstigen Gjestegård, fordi jeg jobbet der da jeg var 18 år, og tenke at jeg skulle starte min egen, sier Vincent Caballes.

Går fremover

Som gründer har Vincent et stort ansvar for at driften av Uuma går rett for seg, men det er vanskelig å drive en restaurant og resort på Filippinene fra Ålesund. Heldigvis har Vincent en søster som han stoler på, og som har ansvar for den daglige driften for ham. Likevel må Vincent selv ta mye ansvar og har kontinuerlig kommunikasjon med søsteren sin.

– Det er supervanskelig å styre restauranten herfra, men jeg stoler 110 prosent på søsteren min. Dersom det ikke hadde vært tilfelle, hadde det ikke vært vits for meg å åpne Uuma. Jeg ringer henne mye og pusher henne til å bli en god manager, forklarer gründeren.

Restauranten fra utsiden. Foto: Privat

Uuma åpnet i august og har til sammen 11 ansatte i restauranten og på kjøkkenet. Vincent innrømmer at det ikke har vært like lett som han forventet, men at det stadig går bedre med Uuma.

– Starten var ikke helt som jeg forventet, men det har gått bra med tanke på at det er en helt ny restaurant. Spesielt den siste måneden har det gått oppover, og det går fremover nå, uttaler han.

Starten av byggeprosessen. Foto: Privat

Langsiktige planer

Tre måneder inn, er Uuma fortsatt i startgropen og ikke 100 prosent ferdig. For øyeblikket er det restauranten som er hoveddelen, men det er også plass til basseng og noen telt til overnatting. Vincent forteller at han allerede har fått forespørsler om muligheter for å avholde bursdager og bryllup på Uuma, samt om flere overnattingsmuligheter. Dette er noe han håper skal bli mulig neste år, og avslører samtidig sine langsiktige målsetninger for Uuma.

– Vi har en stor tomt til rådighet og kan få til mye der. Jeg vil at vi skal bygge en del hytter snart, slik at folk kan overnatte og bo på Uuma. Dette er en langsiktig investering, men om noen år håper jeg at vi kan utvide og åpne restauranter i flere andre byer også, smiler Zuuma og Uuma-gründeren Vincent Caballes.

Uuma under byggeprosessen. Foto: Privat