Allerede i 2000 var det interesse fra en norsk klubb som ønsket å signere keeperen fra MLS, forteller Adin Brown. På den tida hadde han en norsk agent som hadde satt sammen avtalen, men Brown bestemte seg for å bli værende i USA.

I 2004 ble han derimot bosmanspiller og måtte se seg om etter en ny klubb. Agenten begynte derfor å lete etter norske klubber som hadde behov for en ny keeper, og AaFK kom på banen.

– Da jeg fikk vite om interessen fra AaFK, bestemte jeg og agenten min oss for å besøke klubben og byen. Fra øyeblikket jeg satte fot i Ålesund, ble jeg forelsket i byen, sier Adin Brown til Nytt i Uka.

«Hvis du var en veddeløpshest …»

Valget falt dermed på Ålesund og AaFK, og Brown ble værende i klubben til etter 2009-sesongen. I løpet av de fem sesongene hos tangotrøyene fikk den amerikanske keeperen minner, venner og kjærlighet for livet. Adin ser derfor kjærlig tilbake på tiden i AaFK.

– Jeg kommer aldri til å glemme den første offisielle kampen og åpningen av Color Line stadion mot Odd. Å komme tilbake og vinne kampen etter først å ha ligget under, og deretter gå ut og se hele byen i oransje og blått, er fortsatt ett av mine beste minner fra tiden min i AaFK, mimrer han.

– I tillegg fikk jeg mange gode venner i klubben og i byen, som jeg fortsatt har et nært forhold til. Også møtte jeg selvfølgelig min fantastiske kone, Elisabeth, i Ålesund, legger han til.

– Har du en morsom historie fra tida i klubben?

– Jeg glemmer ikke den første treningskampen min mot Molde. Jeg ble skadet og slapp inn det som kanskje er det verste målet jeg har sluppet inn. Noen dager senere gikk jeg for å ta en kaffe og lese ei bok på Ta Det Piano, og så kom det bort en dame og spurte om jeg var den nye amerikanske keeperen til AaFK. Da jeg sa ja, svarte hun: «Hvis du var en veddeløpshest, hadde vi tatt livet av deg allerede», forteller Adin Brown med et smil.

Det uforglemmelige målet

For AaFK-supportere og alle fra Ålesund, huskes nok Adin Brown best for å ha stanget inn utligningen på overtid mot Rosenborg i 2007. Bildene av det lange saltokastet til Lasse Olsen inn i feltet, og Brown som flyr gjennom lufta og header ballen kontant i nettet til vill jubel, er foreviget og brent fast i alles minner. Som en følge av det legendariske hodestøtet, fikk Adin en sjelden 10-er på spillerbørsen, og et øyeblikk han vil huske for livet.

– Jeg glemmer aldri hvor sliten jeg var etter å ha løpt opp til sekstenmeteren til Rosenborg for tredje gang, ler keeperen.

– Lasse leverte et flott innkast inn i feltet, og for å være ærlig tror jeg at det var frispark til Rosenborgs keeper (Lars Hirschfeld). Men jeg er glad dommeren ikke mente at det var frispark. Det målet er også ett av mine absolutt favorittminner fra AaFK-tiden, forteller keeperlegenden.

Her jubler Brown etter å ha headet inn 2–2-målet på Lerkendal. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Scanpix

Fra keeper til keepertrener

De siste to årene av AaFK-karrieren var preget av skader for Adin Brown, og han forlot klubben som en ekte klubbhelt etter 2009-sesongen.

– Det var tøft å forlate en plass som jeg så på som hjemme. Men jeg fikk en akillesskade i 2008 som jeg hadde fem operasjoner på, og jeg fant ut at det var på tide for meg å dra videre, sier han.

Turen gikk dermed tilbake til USA og spill for Portland Timbers i to sesonger, før Adin bestemte seg for å legge hanskene og hjelmen på hylla. Likevel klarte han ikke å legge fra seg fotballen helt etter karriereslutt, så han ble keepertrener i MLS.

– Jeg jobba som keepertrener for Portland Timbers frem til 2020. Siden 2020 har jeg vært keepertrener for Chicago Fire, sier den tidligere AaFK-keeperen.

– Helt til slutt, hvordan føles det å ha blitt en ekte AaFK-legende?

– Det er en ære å bli husket med glede av AaFK-supporterne ettersom jeg setter enormt pris på tiden i klubben. Ålesund har en spesiell plass i hjertet mitt og jeg anser det som mitt hjem utenfor USA, avslutter Adin Brown.