Det var stor jubel da klasse 7C på Hessa skole gikk helt til topps i regionsfinalen i First Lego League i helga. Dermed kvalifiserte de seg til skandinavisk finale, som går av stabelen i Mo i Rana. Malurten i begeret er at fly- og bussturen opp dit ligger an til å bli svært kostbar – og pengene må skaffes i god tid før avreise om 16 dager.

Foreldrekontakt for klasse 7C, Anette Weibust Petersen, forteller at det er både praktisk og økonomisk utfordrende for klassa å komme seg av gårde til Mo i Rana: Den vesle flyplassen der tar bare små fly med i underkant av 40 passasjerer, mens klassa er på 22 elever pluss lærer og fire voksne. Det vil si at det er bortimot umulig å få plass til alle på et ordinært rutefly.

350 000 kroner

– Vi undersøkte muligheten for å chartre et fly til Mo i Rana, men det ville ha kosta over en million kroner, så det måtte vi slå fra oss. Nå har vi endt opp med å ta et større rutefly til Bodø og deretter tre timer med buss. Men det blir veldig dyrt, det også – rundt 350 000 kroner, opplyser hun.

Med bare tre uker mellom regionsfinalen og den skandinaviske finalen, er det mye penger som må samles inn på kort tid. Dessuten må jo billettene bestilles og betales en stund før avreise:

– Vi har fått reservert billetter både med fly og buss, men vi aner jo ikke om vi klarer å samle inn så mye penger på så kort tid, sier Petersen.

Også Tennfjord skule

Klasse 7C gikk helt til topps samla sett og ble «Champions» i regionsfinalen, i tillegg til at de vant kategorien for beste robot. Nest best totalt sett ble sjuendeklassingene ved Tennfjord skule, som også kvalifiserte seg for den skandinaviske finalen. Dermed har også de fått den samme utfordringa med å finansiere turen nordover.

Gratisprinsippet

Begge de kvalifiserte laga får et stipend på 30 000 kroner fra Sparebanken Møre, men dette dekker altså bare en liten del av reiseutgiftene. Foreldregruppa til klasse 7C har lagt ut en Spleis, og det har begynt å dryppe inn noen kroner der. Samtidig ser Petersen at en slik Spleis er problematisk – selv om bidraga er anonyme:

– Alle aktiviteter i grunnskolen skal være gratis, og det er ikke slik at foreldra skal måtte betale, fastslår hun.

Reiseutgiftene på 350 000 kroner dekker dessuten bare elever og lærere og ikke foreldre som ønsker å være med:

– Det er snakk om 12 år gamle elever som har vokst opp under pandemien og slett ikke er vant til å reise. Dessuten er selve konkurransen en stor påkjenning, der dommerne står tett på og følger nøye med mens elevene utfører oppgavene sine, så det er klart at de trenger noen foreldre der. Men bare flybilletter tur/retur for en voksen kommer på rundt 10 000 kroner, og alt i alt blir det nok en utgift på 15 000 kroner for hele helga. Det er det ikke hvem som helst som kan legge ut, poengterer Petersen.

– Vi skal klare det!

Når det gjelder konkurransen og opplegget ellers, har hun bare godord å komme med:

– Dattera mi, Sanne, er med i kodegruppa som programmerer robotene. Hun har lært kjempemye og gleder seg veldig til å få være med på en ny finale! Det er litt utfordrende å samle inn så mye penger på så kort tid, men vi skal nok få det til, sier en tross alt optimistisk Anette Weibust Petersen.

Hessa skole har for øvrig markert seg sterkt i First Lego League også tidligere: Så seint som i 2021 gikk en sjuendeklasse fra Hessa helt til topps i skandinaviafinalen, og i fjor vår fikk de reise til World Festival i USA!

– En del av utfordringa

Robotgjengen/kodegruppa til Cre8tive Crew oppnådde en av de høyeste poengsummene noensinne, 360 poeng, for Lego-roboten sin under regionsfinalen. Foto: privat

Hos stiftelsen First Scandinavia, som arrangerer First Lego League, er de lite bekymra for at noen av de 53 laga som er kvalifisert til den skandinaviske finalen i Mo i Rana, ikke skal klare å finansiere turen:

– Siden vi starta med First Lego League har vi avvikla 20 skandinaviske finaler i ulike byer i Norge, Sverige og Danmark. Den eneste gangen vi har hatt et lag som ikke klarte å komme, var sist vi hadde finale i Mo i Rana i 2015 – men det var ikke på grunn av økonomi: Det var et gjestelag fra Island som ikke ville rekke tilbake til eksamen, og som måtte takke nei av den grunn, opplyser Mariann Johnsen, som er konseptleder for First Lego League.

Ifølge Johnsen må arbeidet med å skaffe sponsormidler ses på som en del av utfordringa i konkurransen, og erfaringa er altså at klassene klarer å få inn de midla de trenger.

På spørsmål om det ikke hadde vært bedre med litt mer enn tre uker mellom regionsfinalene og skandinaviafinalen, slik at de kvalifiserte laga fikk bedre tid til å samle inn penger, har hun dette svaret:

– Det er et spørsmål som kommer opp av og til, men de aller fleste klassene ønsker å gjøre seg ferdig med First Lego League i løpet av høsten, slik at de kan gjøre andre ting til våren. Det å ha kort tid mellom konkurransene handler også en del om det å holde på lagfølelsen og kunnskapen, sier konseptlederen.

Lover en flott opplevelse

I år er det 53 lag som er kvalifisert til skandinaviafinalen: 52 fra Norge, Sverige og Danmark, pluss et gjestelag fra Island. Johnsen lover at de alle skal få en kjekk og innholdsrik helg i nordlandsbyen:

– Det var et veldig flott arrangement sist det var i Mo i Rana, og vi regner med at det blir minst like bra i år. Nylig åpna de det store aktivitetshuset Max Arena, og alle elevene vil få prøve ut tilbudet der, forteller hun.

Internasjonale konkurranser

Etter skandinavisk finale vil de beste laga få muligheten til å være med på enda større utfordringer:

– Vi vil dele ut invitasjoner både til World Festival i USA, til internasjonale konkurranser i Brasil og Australia – og ikke minst til våre egen verdensfinale, eller Open European Championship, i Bodø i mai. Det siste gleder vi oss ekstra mye til, sier Mariann Johnsen.