Når han nå kan summere opp fjoråret, er han ut fra situasjonen godt fornøyd med det han ser:

- Det viser seg at lokalmaten holder posisjonen sin. Omsetninga av lokalmat i Coop Nordvest var i underkant av 180 mill. kroner i fjor, noe som er på nivå med rekordåret 2021. Det syns vi er veldig positivt, sier Espe, som var en smule bekymra etter en relativt dårlig turist- og grillsommer på Nord-Vestlandet.

- Da lå vi nesten 20 prosent under 2021-sesongen. Men så fikk vi en veldig god høst, og godt salg av lokalmat inn mot jul. Ikke minst er ulike gavepakninger med lokalmat svært populært. Den gode avslutninga på året gjorde at vi totalt sett holdt stand, forteller han.

Imponert over produsentene

Coop Nordvest har rundt 150 lokale produsenter i sine rekker, de står for mange hundre kortreiste, eksklusive produkt med mat og drikke.

- Produksjon av lokalmat tar vare på mye av den lokale matkulturen. Den er også en viktig del av næringsgrunnlaget i mange bygdesamfunn og en bærebjelke for et levende landbruk i hele landet. Dette er en del av det samfunnsansvaret vi i Coop er opptatt av og vil ta, derfor har vi i mange år satsa på lokalmat og å legge best mulig til rette for lokale produsenter og gründere, sier Espe. Han er imponert over jobben de gjør.