– Vi går nå inn i en høytid der mange kommer til å savne familiefedre, ektemenn, brødre og sønner som har gått bort i drukning. Hvert år er det mer enn 90 mennesker som dør av drukning i Norge, og de aller, aller fleste av disse er voksne menn, opplyser Torill Rønes, som er rådgiver for frivillighet i Redningsselskapet.

I fjor var hele 83 prosent av dem som drukna, menn; det er en ganske så vanlig andel. Mennene er dessuten oftest godt voksne; 60 prosent av alle som drukna i fjor, var over 40.

– Vi må klare å få ned det høye tallet på druknede, og det er jo så lite som skal til! Nå er jo også redningsvestene så lette og «slimme», men likevel er det altfor mange menn som ikke tar dem på.

Rus er en viktig faktor bak mange drukninger, men de fleste blir overraska når de får høre hva som er den vanligste måten å drukne på:

– De fleste drukninger skjer faktisk fra land! Mange menn er flinke til å bruke redningsvest sammen med barn og barnebarn, men ikke når de er aleine, når de fisker fra land eller «bare» skal koste båten fri for snø. Da dropper de redningsvesten, og så ramler de uti. Hadde de hatt på redningsvesten, ville de fleste av disse drukningene vært unngått, sier Rønes.

I Møre og Romsdal er det seks personer som har drukna hittil i år.