Hva med å dra til Paris og kjøpe is? Det starta som en slik spontan idé som kan boble fram når det bobler både i glassa og i boblebadet. Vanligvis sprekker bobla og blir til ingenting, men denne vokste seg større og større, og jammen ble den til virkelighet, også!

Leif Sylte, alias Onkel Leif, født og oppvokst i Vegsundet i Ålesund, forteller:

– Jeg var på besøk hos Tom Daniel i Trøndelag, og mens vi satt i boblebadet hans og promillen steig, fikk vi lyst å gjøre noe uvanlig. Etter litt mer bobler kom vi fram til at vi ville ta et par is i Paris! Men om vi skulle gjøre det, så måtte vi komme oss dit på en humoristisk og uvant måte. Vi bestemte oss for å dra i verdens minste bil!

Komfortfri

Ideen bobla fram like før jul for et par år siden, og allerede i januar hadde de funnet og kjøpt den perfekte «feriebilen» på Finn: En 2011-modell Smart Fortwo – en seriøst liten bil, ideell for bykjøring, men egentlig ikke så mye anna, innrømmer de. Modellen ble laga i fossilutgave fram til 2015 og som elbil fram til produksjonen ble avslutta i år.

– Den er ikke noe god å sitte i, særlig ikke viss man kommer ut på grusveier eller lignende. Men den er i grunnen vond nok på flat asfalt, også, humrer Tom Daniel Hansen Sylte.

Dra gjerne til Paris – men ikke om du vil ha god is! Foto: På ville veier

Dårlig is!

I alle fall: Så snart det ble sommerferie, satte de seg i den minutiøst tettpakka minibilen – de hadde blant anna med seg telt! – og gav seg i vei mot Paris. Tur/retur brukte de sju dager – og is ble det. Men noen gastronomisk opplevelse ble det på ingen som helst måte:

Tom Daniel ler:

– Isen var i grunnen ganske dårlig … Om vi skal til Paris flere ganger, blir det i hvert fall ikke for å kjøpe is!

Berlinerbolle og spøkelser

Trass i laber is og tilsvarende sittekomfort, konkluderte de med at turen hadde vært en suksess. Så i fjor la de ut på ny og lengre tur, denne gangen gjennom deler av det tidligere Øst-Europa. Først kjørte de til Stockholm og tok ferge til Estland før de kjørte de gjennom Latvia, Litauen, Polen, inn i Tyskland og til Berlin – for denne gangen var det ekte berlinerbolle som var målet for turen!

Denne gangen brukte de 12 dager før de var hjemme igjen. På veien fikk de med seg mange slags opplevelser, men særlig én gjorde inntrykk:

– Vi overnatta i spøkelseshuset Jelen Rynek 24, kjent fra «Spøkjakt» på Discovery+. Der fikk vi virkelig oppleve overnaturlige ting! Blant anna levde kamerautstyret sitt helt eget liv, noe det ellers aldri har gjort, verken før eller siden, forteller Leif.

Minibilen trygt (?) parkert utafor spøkelseshuset Jelen Rynek 24. Foto: På ville veier

Til Marrakesh

Nå har de altså bestemt seg for å ta Smarten med på en enda lengre sommerferietur: 24. mai starter de på en 17 dager lang tur/retur-reise til Marrakesh i Marokko i Nordvest-Afrika.

– For å komme oss raskt nedover tar vi ferge fra Oslo til Kiel, så kjører vi nedover til Sør-Frankrike og videre sørover langs middelhavskysten til Gibraltar, der vi tar båt over til Marokko. På tilbakeveien tar vi båt til Roma og kjører via Venezia, Sveits, Tsjekkia og videre hjemover, forteller de.

Underveis kan turen følges på det meste av sosiale medier: Flest følgere har Tom Daniel & Onkel Leif på Snapchat, men de befinner seg også på Instagram, Facebook og Tik Tok.

Smart Fortwo var spesielt utvikla for bykjøring, men fungerer fint på langtur, også, har Tom Daniel & Onkel Leif konkludert med. Om man ikke setter pris på litt komfort i bilen, da … Foto: På ville veier