Både Cre8tive Crew (klasse 7C på Hessa skole) og Masterminds (7. klasse på Tennfjord skule) kvalifiserte seg til verdensfinalen da de vant henholdsvis Championprisen (best totalt) og prosjektprisen i skandinavisk finale på tampen av fjoråret. Som totalvinner fikk hessingene også muligheten til å delta i en verdenskonkurranse i Houston; den kom de hjem fra for bare et par uker siden.

Cre8tive Crew etter å ha tatt sammenlagtseieren i den skandinaviske finalen i First Lego League. Foto: Hessa skole

Nå er det altså bare en uke igjen til verdensfinalen, som i år går i Bodø. I Tennfjord forteller kontaktlærer Kjell Ytreberg at elevene gleder seg til å konkurrere mot lag fra land som Japan, Tyrkia og Sør-Afrika, og at de har arbeida godt for å løfte seg enda noen hakk fra den skandinaviske finalen.

Alt over på engelsk

– Det første vi måtte gjøre, og som var et stort arbeid, var å få alt over på engelsk: presentasjon, plakater, stand – alt sammen. Deretter har vi brukt tid både på å videreutvikle presentasjonen og å forbedre robotkjøringa. Der klarte vi 380 poeng i skandinavisk finale, mens vi nå har stabilisert roboten så mye at vi på en god dag kan klare 450 poeng. Men klarer vi 420, så skal vi være veldig godt fornøyde.

Standen og hele presentasjonen er oversatt til engelsk før verdensfinalen. Foto: Tennfjord skule

«Walk in art»

Men det var altså med forskingsdelen av konkurransen at Masterminds imponerte mest i skandinavisk og gikk helt til topps. Ideen deres, som de har kalt «Walk in Art», handler om hvordan man kan få dagens barn og unge mer interessert i kunst – og til og med få lyst til å besøke kunstmuseer. Tanken er rett og slett å bruke VR-briller til å «gå inn i» ulike kunstverk og kanskje til og med «møte» og snakke med kunstneren selv mens de står der og maler på verket sitt.

– I den siste utgava av Norsk kulturbarometer, som kom nylig, kommer det klart fram at besøket både på kunstmuseer og andre kunstneriske arrangement, har falt kraftig de siste åra, særlig etter pandemien. Underveis i dette prosjektet har vi blant anna hatt jevnlig kontakt med Nasjonalmuseet, og de er så begeistra for ideen vår at en av seniorrådgiverne der blir med opp til Bodø for å se presentasjonen vår, forteller kontaktlæreren begeistra.

Den store utfordringa fram mot verdensfinalen har vært å finansiere turen. Bare påmeldinga til konkurransen (inkludert middag for elevene) kom på 75 000 kroner, og tur og overnatting er på ingen måte billig. Takka være velvillig innstilt næringsliv, er klassa likevel klare for å dra nordover neste uke – men de skulle gjerne hatt noen tusenlapper til på konto før de reiser:

– Vi har fått inn mellom 210 000 og 220 000 kroner, og det dekker akkurat reise, opphold og påmelding, men ikke noe mer. Det er for eksempel ikke nok til buss fram og tilbake fra flyplassen, og vi har ikke noe lommepenger mens vi er der. Og så skulle vi veldig gjerne hatt muligheten til å kjøpe et måltid mat til elevene når vi lander på flyplassen etter turen nedover igjen. Så om det er noen flere bedrifter som vil bidra litt før vi reiser, setter vi veldig stor pris på det, sier kontaktlærer Kjell Ytreberg.

I skandinavisk finale oppnådde Masterminds 380 poeng med Lego-roboten; i verdensfinalen satser de på minst 420! Foto: Kenneth Kamp (arkivfoto)