Fole Festlig ble starta opp av Ingerid Olset og Camilla Viddal for ganske nøyaktig to år siden. Begge var kreative sjeler som først møttes gjennom festkomité i barnehagen der barna deres gikk. Da barna hadde vokst ut av barnehagealder måtte de takke for seg i festkomiteen, men etter en liten stund ble savnet av hverandre og det kreative for stort. Dermed bestemte de seg for å slå sine kreative krefter sammen, ta gründerkurset «Hoppid» og starte opp Fole Festlig med helt blanke ark.

Levende konsept

Det begynte i det små under Vegsundbroa, med en idé om ballonger og events kombinert med en liten kafédrift. Tanken var god, men det ble en svært tøff start for det nye firmaet. Åpningen skulle egentlig være i januar 2021, men siden det var midt i koronanedstengingen måtte den utsettes. Et nytt forsøk på å åpne ble gjort i februar, men heller ikke det lot seg gjøre. Da kalenderen viste mai 2021 var det endelig duket for åpning, selv om det fortsatt var strenge koronarestriksjoner. Med andre ord ble det en ganske tøff start for Fole Festlig.

– Vi hadde vel to skjenkestopper og en nedstenging i løpet av det første året. Det var langt ifra en ideell start, men vi hadde flere bein å stå på og kom i gang. Vi har et konsept som lever litt, og vi har måttet tilpasset oss etter hvert på grunn av de årene vi har vært gjennom. Men vi baserer oss mest på lukket lag som firmafester, julebord, konfirmasjon og lignende, samtidig som vi selv lager til ulike arrangement som er åpne for alle som vil komme innom, forteller Ingerid og Camilla.

En annen ting med konseptet til Fole Festlig er at det er delt i to. Alle ideene til de kreative driverne gjorde at de måtte dele konseptet inn i Fole Festlig Rorbua og Fole Festlig event. På Rorbua holder de lukkede arrangementer, temafester og egne arrangement, mens i event-delen planlegger de eventer for firmaer og private, dekker til og avholder fester andre steder enn på Rorbua. I tillegg lager de til ballongdekor, leier ut dekketøy, fotovegger og dekor med falske blomster.

– Som sagt er vi kreative, så man kan legge inn bestillinger på hva man ønsker. Vi fikser alt. Poenget er at man skal komme og gå med gjestene sine, sier de to driverne av Fole Festlig.

– Vi lager også alt av kaker og mat selv, og har skjenkebevilling på Rorbua, legger de til.

Ingerid og Camilla viser frem take away-luka for båter som skal åpne 27. mai. Foto: Kristian Moe

Take away for båter

Ingerid og Camilla skal hvert fall ikke bli anklaget for å mangle ideer. I løpet av praten med Nytt i Uka/AESby er de innom alt fra beach club og oppblåsbare flamingoer på sjøen til utekonserter og hengekøyplasser.

– Det står ikke på ideer, ambisjoner eller arbeidsvilje. Vi har et ganske åpent konsept som skal favne bredt og ha noe for enhver smak. Vi er rett og slett opptatt av at det skal være fole festlig og god stemning, ler de.

Det eneste som setter grenser for de to damene er økonomi og noen ganger fornuftens grenser. Alt som gjøres er derimot gjennomdiskutert mellom de to, og selv om de beskriver seg selv som natt og dag, blir de som oftest enige. Én av tingene de ikke var helt enige om, men som likevel har blitt en realitet, er en take away-luke for båter.

– Den har jeg mast om en stund. Vi har nok ikke helt enige der, men jeg trumfet den gjennom, ler Ingerid.

Planen er at take away-luka skal åpnes 27. mai. Det gjenstår litt på det tekniske, men tanken er at maten skal bestilles og betales via en QR-kode, og deretter hentes i luka. I tillegg er det noen utfordringer knyttet til åpningstider og høyden på luka kontra båtene, men Ingerid og Camilla har planen klar for å løse dette også.

– Det er en liten utfordring om når vi skal få brukt den. Vi holder jo ikke åpent hele tiden, så åpningstidene er ikke veldig forutsigbare. Folk må rett og slett følge med i sosiale medier og så skal vi lage et stort skilt som vi henger synlig over rekkverket, forklarer Ingerid.

– Og så er det noe med høyden på båtene. Noen båter når opp til luka uten problemer, mens for de mindre båtene må vi heise ned take away-posen med ei snor og en karabinkrok. Vi har også noen båtplasser der man kan legge til og hente maten selv, men det er ikke like gøy, legger hun til.

– Vi skal hvert fall gjøre dette skikkelig, for det er et fole festlig konsept, lover Camilla.

Stigende trend

I løpet av de to årene Fole Festlig har vært åpent, har Ingerid og Camilla gjort seg noen erfaringer på hva som fungerer og ikke fungerer. Blant annet har de funnet ut at å ha åpent hele tiden med «drop-in» ikke fungerer helt. Derfor har de valgt å heller fokusere på arrangement og lukket selskap for eksempel quiz, tapaskvelder, konserter , hvor de opplever en fin utvikling og økning.

– Besøkstallene på arrangement har vært veldig bra, og vi har økning på lukket selskap. Vi merker at folk begynner å våkne etter korona og vinterdvale, og håper på en skikkelig fin sommer. Det tar litt tid å bygge opp et firma, men vi er på en veldig god plass og er fornøyde med det vi har fokus på nå, smiler Ingerid Olset og Camilla Viddal.