Ekteparet Randi Kveine og Gisle Erlien kommer til Ålesund og Sykkylven for å fortelle om sine erfaringer med plutselig å bli pårørende til en person med demens.

Da Erliens søster og Kveines svigerinne ble dement i en alder av bare 53 år, var det et stort sjokk for de to pårørende. De oppdaga at de egentlig ikke visste noe om hvordan man skulle være overfor demente, og at det var vanskelig både å finne informasjon om sykdommen og ikke minst å finne ut hvilken hjelp de kunne få. Heller ikke visste de hvordan de skulle takle sine egne følelser oppi det hele.

Alle vanskelighetene som møtte de to pårørende, førte til at de bestemte seg for å bli ressurser for andre som kommer i samme situasjon. Blant anna har de skrevet boka «Pårørende-sjokket. GPS for alzheimer-pårørende», som er en slags håndbok med informasjon og gode råd for pårørende – også for pårørende til andre pasientgrupper enn demente.

I forbindelse med Senioruka arrangerer Ålesund og omegn demensforening foredrag med Randi Kveine og Gisle Erlien på Volsdalen menighetshus fredag 30. september. Dagen før skal de ha det samme foredraget i Sykkylven kulturhus. Det blir også litt sang underveis i foredraga.

Randi Kveine er sosionom, pedagog, artist og foredragsholder innen kommunikasjon og ledelse. «Pårørende-sjokket» er hennes tredje bok.

Gisle Erlien er arkitekt og byplanlegger og har ledererfaring fra flere ulike virksomheter. Han er også forfatter, artist og foredragsholder.

I etterkant av disse foredraga arrangerer demensforeninga pårørendeskole i samarbeid med Ålesund kommune. Dette er et opplegg som kun retter seg mot demens-pårørende. Oppstart av pårørendeskolen er 3. oktober.