De første julegavene ble sendt i 2001, men Pinsekirka Saron Vatne har drevet med hjelpesendinger til Ukraina enda lenger enn det. Allerede på 1980-tallet starta de med hjelpesendinger til det østeuropeiske landet, blant anna gjennom tett samarbeid med stiftelsen Open Heart, som ble oppretta av Bente og Halvard Hasseløy i 1982 og som driver med mye hjelpearbeid i Øst-Europa. I begynnelsen ble det sendt mest klær, og ei stund ble en del sendt til Romania.

Gjennom året er det fast innsamling av klær, som blir sendt i april og oktober. Og siden 2001 har Saron også pakka og sendt julegaver til Ukraina.

– Vi passerte 3200 og venter fortsatt på noen flere. Dette er cirka 500 flere enn i fjor, forteller leder for Pinsekirka Saron Vatne, Oddbjørn Hurlen.

I år blir forventer Saron Vatne å sende rundt 4000 julegaver til Ukraina. Foto: Privat

Alt mulig

Mange av gavene får de fra skoler og barnehager i gamle Haram og Skodje kommune. Hurlen opplyser at de sender ut invitasjoner til skolene og barnehagene i september, og får inn ferdigpakkede julegaver etter hvert. I tillegg er det en del privatpersoner som bidrar med forskjellige gaver.

– Det er utrolig mange som har lyst til å hjelpe. Antall gaver fra privatpersoner i år er det meste det har vært noen gang, sier Hurlen.

Gavene som kommer inn er alt mulig. Leketøy, klesplagg, bamser og barneklær er bare noe av det som kommer inn. Ikke minst er også veldig mye strikket tøy. Mye av det er brukt, mens noen velger å kjøpe nytt. Uansett skal alt være rent og uten skader. De fleste gavene er ferdig innpakket når de ankommer Saron, mens resten blir pakket inn av frivillige.

– Det er mye jobb og vi arbeider gjennom hele november. Men det er kjekt å holde på med og det gleder mange, sier Oddbjørn Hurlen.

Saron får inn mye forskjellig fra privatpersoner som sendes som julegaver til Ukraina. Foto: Privat

Til barn og voksne

Han forteller videre at gavene blir sortert og merket med alder og kjønn de kan passe til. Så blir gavene delt ut på barnehjem og til gatebarn i Ukraina, men det er også mulig å gi gaver til voksne.

– Vi gjør dette fordi vi har lyst til å hjelpe folk som trenger det, avslutter Oddbjørn Hurlen.

Julegavene blir merket etter alder og kjønn de kan passe til. Foto: Privat