Mette Muri er omtrent så lokal som man kan få det. Hun vokste opp i Skarbøvik sammen med mor, far, søsteren Stine og to hunder, i det hun omtaler som en trygg oppvekst med et veldig godt nærmiljø. Mette hadde alle venninnene sine i nærheten, samtidig som hun hadde et svært nært forhold til søsteren sin.

– Som alle andre har vi også hatt en del søskenkrangler opp gjennom, men vi har alltid vært gode venninner og hatt veldig glede av hverandre, smiler Mette.

Aktiv barndom

AaFK Fortuna-kapteinen forteller at hun alltid har holdt på med idrett og hatt et voldsomt konkurranseinstinkt. Hun begynte å spille fotball som seksåring på SIF på et mikslag med både jenter og gutter. Da Mette var 7–8 år begynte hun også å spille håndball, og kombinerte de to idrettene helt frem til hun signerte for Fortuna som 15-åring i 2013. I tillegg var hun en liten tur innom hiphop.

– Jeg gikk på kurset en gang i uka i åtte uker. Der og da trodde jeg at jeg kunne det, men sett i ettertid er det kanskje greit at det ikke ble hiphop, sier hun lattermildt.

Mette spilte på SIF til hun var 14 år, før et halvt år i Hessa fulgte deretter. Sommeren 2013 signerte hun for Fortuna for å satse og bli god. Da måtte håndballen velges bort, men Mette visste at det var i fotballen hun hadde kommet lengst og det var den idretten det kom til å bli.

– Jeg likte veldig godt å spille håndball og det var fint å drive med det sammen med fotball. Men på fotballen hadde jeg vært med på bylag og kretslag. Det var jeg ikke på håndball, så jeg visste egentlig at det kom til å bli fotball, forteller Mette.

Tiden i Fortuna

Da Mette kom til Fortuna i 2013, kom hun inn i et lag med mange spillere som i dag spiller i toppfotballen. Spesielt laget fra 2013 og 2014-sesongen trekker den nåværende AaFK Fortuna-kapteinen frem som et veldig bra lag, med spillere som blant annet Cecilie Fiskerstrand, Kristine Leine, Emilie Nautnes og Sigrid Heien Hansen.

– Så vidt jeg kan huske var det et høyt nivå. Nå skal jeg ikke begynne å sammenligne lag, men det laget med de spillerne er muligens ett av de bedre lagene vi har hatt de siste 10–15 årene, mener Mette Muri.

Etter noen sesonger i Fortuna ble Mette utnevnt som lagets nye kaptein. Den mangeårige kapteinen Camilla Ervik forlot klubben, og Mette fikk ansvaret som kaptein i en alder av 19 år.

– Jeg var ung for å være kaptein, men på den tida var jeg nok en av de eldste på laget som 19-åring. Det var stort å få ansvaret, men jeg kan ikke huske at jeg var på en spesiell måte. Jeg liker å ta ansvar og få med jentene, men jeg har egentlig ikke følt meg som en kaptein. Jeg er bare meg selv, jeg er bare Mette, sier hun.

Hvilken innvirkning har kapteinsrollen hatt på deg?

– Jeg er bare meg selv og så har trenerteamet valgt meg som kaptein. Det er jeg veldig ydmyk for og det er en rolle jeg har lyst å utvikle meg i. Jeg tror det har hjulpet meg som spiller og person, for jeg har alltid blitt utfordret av trenerne på hvordan jeg skal bli en bedre kaptein og ta mer ansvar. Jeg føler jeg har tatt mange steg og blitt en bedre fotballspiller i den rollen, mener Mette Muri.

Mette forteller at hun har tatt mange steg og blitt en bedre fotballspiller i kapteinsrollen. Foto: Kristian Moe

Gjennom tida i klubben har 26-åringen Mette fått være med på hele reisen fra Fortuna FK til AaFK Fortuna. Mye har skjedd i løpet av 11 sesonger, og klubben har utviklet seg og tatt store steg. Nedrykk, tapte kvaliker, samarbeidet med AaFK og mye mer. Mette har vært med på alt hele veien.

– Det har vært helt fantastisk å ha fått vært med. Det har gått litt opp og ned, men det har vært utrolig kjekt og lærerikt, sier kapteinen.

Hun forteller også at ting begynte å skje etter nedrykket. Deretter ble det tap i to opprykkskvaliker på rad, og klubben var litt på vei ned sportslig og økonomisk. Men så kom det Mette mener var vendepunktet.

– Toppfotballprosjektet for kvinner ble satt i gang, og man gikk litt sammen med breddeklubber, AaFK og kretsen. Da det begynte å rulle gikk det oppover igjen, forteller Mette.

– Har du noen gang tenkt på å forlate klubben?

– Jeg har tenkt at jeg skulle flytte til en av storbyene i Norge og prøve noe annet, spesielt da jeg skulle studere i Volda. Da tenkte jeg at jeg skulle prøve ett år der, og deretter flytte på meg. Men det har aldri blitt noe av, og det er jeg veldig glad for. På den tida følte jeg sikkert at jeg også måtte flytte siden alle andre gjorde det, men jeg har grodd fast her, ler hun.

Hvorfor?

– Jeg har trivdes og følt trygghet her. Jeg har også følt eierskap til det vi har holdt på med. For eksempel så var jeg med da vi rykte ned. For min del følte jeg at jeg ikke kunne forlate klubben fordi jeg hadde vært med på å rykke ned. Da måtte jeg være med på å rykke opp igjen også. I tillegg har jeg utviklet meg hele veien her, og alltid hatt lyst til å bli værende, forklarer Mette.

Selv om hun tidligere har tenkt på å flytte har det aldri blitt noe av. – Jeg har grodd fast her, ler Mette Muri. Foto: Kristian Moe

– Aldri hatt mer lyst til noe

Kapteinen stortrives fortsatt med tilværelsen i hjembyen med spill for AaFK Fortuna, kombinert med jobb med klubbens sosiale medier og en stilling i Sunnmøre fotballkrets. Denne sesongen har AaFK Fortuna satt seg det ambisiøse målet om å rykke opp til Toppserien, og for Mette, som har vært med på opp- og nedturer siden 2013, er det lite som hadde smakt bedre enn å lede laget til det øverste nivået av norsk fotball.

– Jeg har aldri hatt mer lyst til noe enn å rykke opp i år. Følelsen da vi rykte opp sist var helt syk. Nå har vi også sagt høyt at vi skal opp, så om vi hadde klart det hadde det vært helt sinnsykt. Det er mange som er med på dette, og jeg føler at det er litt sammen for Sunnmøre. Vi skal klare det, fastslår AaFK Fortuna-kapteinen.

En profesjonell hverdag med lite fritid

For å oppnå målet om opprykk har AaFK Fortuna tatt flere grep for å øke profesjonaliseringen av klubben. Ett av grepene er å ha flere treninger på dagtid, noe som har gjort at spillerne må få dagene enda mer tilpasset med tanke på jobb. Mette er utdannet sosionom og jobbet før som miljøterapeut på Aspøy skole, men på grunn av endringer i treningstidene måtte hun bytte jobb. Nå har hun en stilling i AaFK Fortuna, der hun jobber med sosiale medier, nettside og ut mot breddeklubbene, kombinert med en stilling i Sunnmøre fotballkrets med en del administrative oppgaver, i tillegg til å være fotballspiller.

– Jeg har det veldig fint der jeg har kommet nå. Jeg har mer energi og ting er mer tilrettelagt for toppfotballivet. Selvfølgelig savner jeg hverdagen på Aspøy skole, men jeg måtte tenke litt på meg selv og jeg angrer ikke, sier Mette.

Med så mye jobb i tillegg til livet som toppfotballspiller, blir det ikke mye fritid på Mette. Men når hun først får litt tid utenom den hektiske hverdagen, brukes den på kvalitetstid med sine nærmeste.

– Jeg liker å være sammen med kjæreste, familie og venner. Jeg liker også å være ute og gå tur i fjellene, men jeg skal ikke skryte på meg at jeg har så mye fritid. Jeg har nok å gjøre, men er veldig fornøyd slik det er nå, smiler Mette Muri.