Jeg har fulgt AaFK i årevis. Etter hvert som tiden går er det typisk at vi fortrenger mye av både gode og dårlige kamper, men jeg tror ikke jeg husker feil når jeg påstår at prestasjoner og samhandling så langt i årets sesong er noe av det svakeste jeg har sett noensinne.

Mot Sandefjord var vi vitne til flere hodeløse defensive prestasjoner, null og niks av offensiv kvalitet, tafatt og energiløs innsats, lite bevisste taktiske grep fra trenerhold både før og i løpet av kamp, fire baklengsmål og null scoringer i eget favør. Det er nesten på randen til katastrofe. Skamfullt var det i hvert fall.

Og kanskje det verste av alt er at jeg egentlig ikke ser eller hører noe konkret som tyder på at Lars Arne «LAN» Nilsen og hans trenerkollegaer vet hva de skal gjøre. Fotballen er ikke enkel, det er heller ikke det jeg mener, men har jeg rett i mine antakelser er det illevarslende

Viktige spillere

Før kampen sa LAN at han var glad for at bærebjelkene i laget var tilbake, og hintet til Sten Grytebust, Alexander Juel Andersen og Kristoffer Barmen. I løpet av kampen skulle det imidlertid vise seg at både Juel Andersen og Barmen var langt unna å være såkalte bærebjelker. Greit nok å kalle keeper Grytebust for en bærebjelke, han var nok en gang lagets desidert beste spiller. Ikke verst det når han slipper inn fire baklengsmål, men egentlig sier det vel mest om alle de andre på laget. Enkelte vil nok påstå at han burde avverget scoringen som ga 4-0, men ingen må glemme at ballen kom som et prosjektil i meget høy fart, og var derfor vanskelig å stoppe. Med litt flaks, ja, men tabbe fra Sten Grytebust, nei.

Karakterer

Apropos beste eller dårligste spiller. Hva mine sportsvenner i Sunnmørsposten skriver eller gjør er absolutt ikke min business, men de får ha meg unnskyldt når jeg stusser på at ingen av spillerne fikk bunnkarakter – altså en – på spillerbørsen. Avisen gir Sten Grytebust seks, alle de andre to. Hva skiller forresten en og to?

På min spillerbørs i Nytt i Uka sin karakterbok er fem spillerne belønnet med den laveste karakteren. Juel Andresen er en av disse, han har vært skadet i hele vinter og spilte sin første kamp fra start. Da Al-Saed satte inn 1-0 etter fem minutter virket det som om han stod fast i gresset da målscoreren forserte forbi. Ellers var det bare trist å se hvor langt unna dansken er å være i kampform, på etterskudd i mange dueller. Og for ordens skyld; jeg har ikke glemt at han kun var millimeter unna scoring da han headet i stanga etter innkast fra Alexander Munksgaard, og påfølgende assist fra Amidou Diop.

Merkelig nok spilte Juel Andersen i nesten en time. Etter min mening burde han vært byttet ut mye tidligere. Egentlig er jeg forbauset over at han spilte fra start allerede nå, jeg mener Nikolai Hopland burde vært prioritert midtstopper-makker til David Fällman og Jeppe Moe.

Istedenfor var Hopland plassert sentralt på midtbanen, jeg har dessverre til gode å se at han behersker denne posisjonen godt nok. Bevares, vi vet hva Juel Andersen er god for på sitt beste, men det gir ikke dekning for at han startet søndagens kamp. Feil laguttak, og en tabbe av trenerteamet, kort og godt.

John Kitolano har vært skadet i lang tid, men likevel fikk han tillitt fra start. Det vi så fra hans side på venstre kant i 3-5-2 var dessverre langt unna godkjent nivå, nesten pinlig dårlig. Jeg vet ikke begrunnelsen for at han var i startoppstillingen, men etter min mening var det også en feil fra trenerteamet. Amidou Diop, Markus Karlsbakk og Ebiye Moses var også langt unna det vi vet de kan. Alle tre prestere null og niks, og sammen med Kitolano og Juel Andersen er min dom en udiskutabel en-er på børsen. For ordens skyld: Med unntak av Sten Grytebust har resten av spillerne fått to på spillerbørsen i min karakterbok.

Tøffe tak

Etter kampen var det en betuttet og frustrert LAN som ble intervjuet av TV2. – Vi heng ikkje i hop, sa han på sin karakteristiske dialekt. Og deretter fikk vi høre:

1) Det tar litt tid å forme laget. 2) Viktig å få de beste spillere friske, og klar for start. 3) Nå må vi hjem å trene hardt og godt. 4) Dette ser ikke bra ut.

Nå ønsker jeg ikke å harselere med LAN eller hans trenerteam, men hvor lenge skal vi høre det samme om og om igjen. Onsdag er det kamp på Aker stadion mot et skadeskutt Molde-lag. Hva har AaFK i vente? Jeg tør ikke tenke tanken en gang. Men; lykke til.