Arrangementet har vært gratis for publikum, men med påmelding og en begrensning i antall plasser på 120 mennesker.

– Vi ønsket å lage en kveld på den mørke tiden av året, for de som har lyst til å komme for å bli underholdt og kanskje også få litt ny kunnskap om ulike tema. Og jeg tror vi har truffet ganske bra med både temaer og gjester, forteller initiativtageren til Torsdagskvelden, styreleder i Converto Frank Ove Reite.

På den siste Torsdagskvelden i år, var temaet kunstig intelligens. Et tema som så ut til å fenge publikum, for oppmøtet denne torsdagen var nok et godt stykke over de 120 som var satt som begrensning.

Latteren satte løst og det manglet ikke på klamme øyeblikk da også Signe Stunden, alias Synnøve Hatlen, tok turen innom Torsdagskvelden Foto: Anne Solveig Berge Trandal

– Det kan nok se ut som det har vært en aldri så liten overbooking denne gangen. Men så lenge folk koser seg, så går vel det bra, gliser programleder og redaktør i Nytt i Uka/aesby.no, Kåre Stig Nøstdal.

Lars Bratsberg fikk forsamlingen både til å le og å kjenne litt på egen mobilskam Foto: Anne Solveig Berge Trandal

Lars Bratsberg om mobilvaner og KI

Kveldens første gjest var Tek-guru, foredragsholder og forfatter Lars Bratsberg. Bratsberg var blant annet med i oppstarten av TV Norge og har også bakgrunn fra mange år i jobb hos Goggle i Singapore, der han var med på utviklingen av Google i det asiatiske markedet. En dag fikk han imidlertid et spørsmål fra sin åtte år gamle datter, som skulle snu opp ned på holdningen hans til blant annet mobilen:

– Pappa, elsker du mobilen din høyere enn meg? Dette fikk meg til å tenke gjennom hvor mye tid jeg egentlig ofret på denne firkantede dingsen, fortalte Bratsberg fra Scenen.

Og slikt blir det både foredrag og bok av. Bratsberg snakket om både boken «Logg av!» og om hvor vanskelig det hadde vært å endre egne mobilvaner, før samtalen gikk over til å handle om hvilke muligheter som finnes innenfor kunstig intelligens.

Programleder Kåre Stig Nøstdal, kunne fortelle at ølet i denne flasken, som han hadde fått av en i publikum, var brygget ved hjelp av kunstig intelligens. Foto: Anne Solveig Berge Trandal
I Pausen mellom teknologisamtalene tok Signe Stunden en tur innom og delte blant annet litt av sine erfaringer fra utallige jultrebord, som hun kaller det. Foto: Beate Stavdal Riise

Ålesund Sjukehus helt i front

Kveldens siste gjest ble presentert som stråleterapeut, seksjonsleder ved kreftavdelingen ved Ålesund Sjukehus og semiprofilert fotballtrener for jenter 15 på Valder IL. Nils Skottner fortalte historien om hvordan teamet ved Ålesund Sjukehus har tatt i bruk kunstig intelligens først for behandling av brystkreft, for så å gjøre behandling av prostatakreft mer effektiv.

Stråleterapeut ved Ålesund Sjukehus, Nils Skottner i samtale med Kåre Stig Nøstdal. Foto: Anne Solveig Berge trandal

– Det har vært lagt ned flere tusen ekstra arbeidstimer og en fantastisk innsats fra mange flinke fagfolk for å få til dette, uten at det har gått på bekostning av pasientbehandlingen, kunne Skottner fortelle.

Arbeidet har i hovedsak ført til at rutineoppgaver som tidligere kunne ta flere timer, nå utføres på sekunder av kunstig intelligens, og at pasientsikkerheten fortsatt er i høysetet og akkurat like god som før.

– Vi er nå langt bedre forberedt på den arbeidsmengden vi bare må forvente i fremtiden, fortalte Skottner.

Jobben som har vært gjort har ført sykehuset i Ålesund helt til toppen når det kommer til kvalitet i behandling av Prostatakreft, og de har stadig besøk av andre som kommer hit for å lære. Han kunne også avsløre at de allerede er i gang med å se på hvordan de kan videreutvikle dette til også å kunne benyttes i behandlingen av andre kreftformer. Både programleder og publikum kunne bekrefte at de kjente på en viss stolthet over at dette var gjort i Ålesund.

Slutt for i år

Og med det var høstsesongen av torsdagskvelden over. Men programlederen lovet at de skulle være tilbake med nye spennende temaer og gjester allerede i februar neste år.