Ensomt juletre er et konsept som Nordic Choice-kjeden innførte for ti år siden for å kunne gi noe til de som trenger det. Konseptet går ut på at alle som ønsker, kan donere en julegave til et Nordic Choice-hotell, som deretter donerer gavene videre til en støtteorganisasjon i nærområdet. Derfra går gavene videre til noen som passer beskrivelsen på gaven, og som trenger en ekstra juleglede eller en bedre jul.

– Det er veldig givende for oss å være med på Ensomt juletre. Det å kunne gi noe til noen som ikke har så mye er kjempekjekt og er hovedgrunnen til at vi bidrar, sier Torunn Hole i Røde Kors Ålesund.

Hun er også personen som henter gavene hos Quality Hotel Waterfront og Quality Hotel Ålesund, og kjører hovedsakelig rundt til barn og ungdom for å dele ut gavene.

– Jeg føler meg veldig heldig som får lov til å være nissekona som deler ut gavene fra alle som har donert. Det er utrolig at folk har lyst til å bidra til at et barn får en julegave eller to. Jeg får også se gleden til alle de som mottar gavene, og det varmer skikkelig, smiler Hole.

Stor giverglede

Siden 2012 har det blitt samlet inn nærmere 500 000 gaver på landsbasis takket være Ensomt juletre. I Ålesund anslår Torunn Hole at de i gjennomsnitt får inn 1500–2000 gaver i året, noe som tilsvarer 15 000-20 000 totalt siden konseptet startet for ti år siden.

– Vi er spente på hvor mange gaver vi får inn hvert år, men givergleden blant folk har vært utrolig flott. Vi får inn enormt mye julegaver, og responsen blant store og små har vært kjempebra, forteller hun stolt.

Det har allerede begynt å fylle seg opp med gaver under juletreet på Quality Hotel Ålesund. Foto: Kristian Moe

Giverperioden for årets Ensomt juletre-innsamling er godt i gang, og varer frem til 19. desember. Sissel Longva melder om at undersiden av juletrærne på Waterfront og Quality Hotel Ålesund har begynt å fylles opp av gaver allerede. Håpet er at antall gaver har passert 2000 når kalenderen viser 19. desember og giverperioden er over.

– Målet og ønsket mitt er å få inn så mange gaver som mulig, og at det kommer enda flere givere inn døra på hotellene våre. Gavene trenger ikke nødvendigvis å være nye, men de må være i god stand. Og alle kan bidra, sier Longva.

Torunn Hole lover hvert fall at alle gavene som kommer inn, skal havne hos folk som trenger dem.

– Alt kommer til nytte og vi skal dele ut alle gavene i år, forsikrer hun.

– Folk må bare gi gaver, for vi tar imot alt vi får, oppfordrer Torunn Hole.