Viktorija Vaitkeviciene representerete et felleslag for Norden og Baltikum i årets verdensmesterskap i permanent sminke, World Permanent Masters Championship. For å kvalifisere seg, måtte hun først vinne en av fem kategorier i det baltisk-nordiske mesterskapet i Litauen. Det klarte hun:

Vant nordisk-baltisk gull

– Jeg fikk førsteplass i mikroblading og tredjeplass i hårstrå med maskin i kvalifiseringa. Dermed fikk jeg representere Norden og Baltikum i mikroblading-konkurransen i VM, forteller hun.

Mikroblading forklarer hun som en manuell teknikk for å etterligne hårstrå og skal gi et veldig naturlig resultat når det blir riktig gjort.

27 lag deltok i årets VM i Tyrkia, med deltakere fra til sammen 43 land. Det ble ikke premieplass i VM, men Viktorija er strålende fornøyd med at hun klarte å kvalifisere seg, for det internasjonale nivået er svært høyt. Dessuten fikk hun lært mye av noen av de aller fremste permanent-sminkørene i verden.

Viktoria med diplomet som viser at hun fikk gull i mikroblading i den baltisk-nordiske kvalifiseringa til VM i permanent sminke i Tyrkia. Foto: pressefoto

Salong i Spjelkavik

Viktorija flytta til Ålesund for ti år siden, men bor i dag mest i hjemlandet Litauen. For fire år siden begynte hun med permanent sminke og starta en salong i Spjelkavik. Der er er hun i dag omtrent hver fjerde uke for å tilby tjenestene sine. De fleste kundene hennes her i Ålesund er kvinner i 40-50-åra, forteller hun, men hun har kunder fra 18 år og opp til nærmere 80. Den nedre aldersgrensa på 18 er hun for øvrig svært streng på, presiserer hun, og det hjelper ikke å ta med seg foreldre heller.

– Etter at det lenge var så populært å nappe øyebryna, er det mange kvinner som har ødelagt hårsekkene. Så nå når det har blitt populært med mer kraftige og markerte øyebryn, er det en del som har mista den naturlige hårveksten i bryna. Da kan det være en god løsning med permanent sminke, sier Viktorija.

Det er for øvrig ikke bare kvinner i kundekretsen hennes:

– Jeg har blant anna ordna bryna til en mann som hadde veldig asymmetriske øyebryn, så permanent sminke kan absolutt være aktuelt for menn, også.

Vanlig i Litauen

Før hun begynte med permanent sminke, jobba Viktorija blant anna i klesbutikk og i barnehage. Det var da hun var hjemme i Litauen og fikk fiksa sine egne øyebryn at hun bestemte seg for å lære teknikkene og tilby tjenestene her i Ålesund.

– I Litauen er det svært vanlig med permanent sminke, men her er det mer sjelden. Så jeg tenkte at det måtte være interessant også for norske kvinner, sier hun.

Permanent sminke er en teknikk som minner om tatovering: Viktorija opplyser at det er litt annerledes nåler, fargepigmentene er annerledes, og man går ikke like dypt i huden. Den permanente sminken er heller ikke like varig som vanlige totoveringer. Normal varighet er fem til ti år, men lenger hos eldre enn hos yngre mennesker, fordi hudcellene skiftes langsommere hos eldre, forklarer hun.

Mindre stress!

En av fordelene med permanent sminke, ifølge Viktorija, er at man sparer seg for mye tid og stress om morgenen:

– Det er så deilig å kunne stå rett opp av senga og gå ut, uten å sminke seg, og likevel vite at man ser bra ut!

Viktorija var den eneste VM-deltakeren som representerte Norge. Foto: privat