15 år gamle Victoria Wiik-Nielsen er datter av den utflytta ålesunderen Jannicke Wiik-Nielsen og har vært mange ganger her i byen for å besøke familie. For litt over et år siden fikk hun lyst til å begynne med pole, og den interessen har hun gått helt og fullt inn for. Tidligere i år vant hun 15-17-årsklassa i pole sport i Norgesmesterskapet og nylig imponerte hun stort med å ta 5.-plassen i Verdensmesterskapet i Finland.

Victoria har tidligere drevet med cheerleading og turn, så hun har et godt grunnlag både når det gjelder bevegelighet og styrke. Pole sport ble hun interessert i etter å ha sett en video om det, men det å drive med pole i Norge når man er så ung, er ikke så helt enkelt:

Aldersgrense i Norge

– I Norge er det 16-årsgrense for å kunne melde seg inn i en klubb. Dermed har Victoria vært nødt til å ha personlig trener for å kunne drive med denne sporten. I andre land er det vanlig at man konkurrerer fra veldig ung alder, så de hun kjempa mot i VM hadde mye mer erfaring enn henne. Det gjør prestasjonen hennes ekstra imponerende, sier mora.

Victoria fotografert under VM i Finland. Foto: privat

Individuelt uttrykk

Selv forteller Victoria at det hun liker med pole sport er at det er så åpent for å gjøre sin egen greie:

– Siden det er en så ny sport, er det få faste rammer jeg må forholde meg til, slik det er i andre dansesporter. Alt etter hva man har drevet med tidligere, har alle sine egne dansestiler og rutiner, og det er veldig åpent for at man kan prøve nye ting og danse på sin måte, forteller hun.

Skal lære flere dansestiler

Victoria var en av de aller yngste i 15-17-årsklassa, så alt tyder på at hun kan gjøre det enda bedre i seinere VM. Men å trene pole på så høyt nivå er tidkrevende, så hun har bestemt seg for å stå over VM neste år. Å trene til VM krever nemlig veldig mye terping på rutinen sin, så det kommende året har hun lyst å trene litt friere. Dessuten skal hun begynne å lære seg ulike dansestiler, som hun så skal ta med seg inn i polen.

Og om to år, når hun er blant de eldste i klassa si, skal hun tilbake til VM!

Pole krever mye av både bevegelighet, styrke og balanse. Foto: Willy Larsen - idrettsbilder.no