Forestillinga er satt opp av Teatret Vårt, og handler om en far og ei datter som er på leting etter en skatt, som skal ligge i Borgundgavlen i Ålesund. Året er 2323 og havnivået har steget så mye at hele Ålesund ligger under vann. I et teaterstykke inspirert av Atlantis og undervannsbyer som finnes i Møre og Romsdal, blir publikum tatt med på reisen til far og datter under vann på jakt etter Jorsafalskatten.

– Det er et eventyr under vann på leiting etter skatten. Faren har derimot ikke sagt til dattera at de må leite etter skatten under vann, så det er en overraskelse. Og så dukker det opp diverse ting underveis, og de møter på rare og morsomme mennesker fra en anna tid under vann. Det blir mye spenning og humor, sier skuespiller Preben Lillebø Rongve.

Preben Lillebø Rongve i rollen som faren i Undervannsbyen. Foto: Erik Birkeland / Tingh

Intens jobbing

Undervannsbyen er utvikla av Ida Høy, som står for manus og regi. Arbeidet med forestillinga starta i januar, der alle medvirkende møttes i Ålesund i to uker for å jobbe med alt helt fra starten av, uten å vite hva historien skulle handle om eller hvilke karakterer som skulle være med. I løpet av to intense uker, ble det jobbet mye med improvisering ut ifra sagnet om Jorsafalskatten.

– Vi hadde kanskje 100 sider med improvisert tekst. Deretter jobba Ida med å dramatisere alt, før vi fikk manuset 24. april, og siden da har vi jobba med å gjøre forestillinga ordentlig bra. Det har vært intenst og travelt, men også veldig gøy. Vi har vært en veldig fin gjeng, og jeg tror det kommer fram på scenen at vi har det veldig gøy på scenen og gøy med å spille karakterene. Det tror jeg smitter over på publikum også, smiler Lillebø Rongve.

Preben Lillebø Rongve i rollen som bondekona. Foto: Erik Birkeland / Tingh

Fire roller

Selv innehar han fire roller i teaterstykket; faren – som er en målbevisst og sta person som vil bli rik, ei bondekone, en sjøkaptein og et skummelt monster som lusker nede på havbunnen.

– Siden jeg har så mange roller må jeg gjøre mange skift på veldig kort tid. Faktisk har jeg ikke nok tid til å ta av meg kostymet, så hver gang jeg gjør et skift må det nye kostymet gå over det andre, ler Preben Lillebø Rongve.

Hvordan er det å spille så mange roller, og hvordan tilpasser du deg de ulike rollene?

– Først og fremst er det veldig artig. Jeg jobber med fysikken og stemmebruken på de ulike karakterene jeg spiller, og prøver å gjøre det veldig tydelig at det er ikke jeg som spiller noen av rollene på en måte. Og så hjelper kostymene veldig på, svarer skuespilleren.

Fra en av forestillinga på Romsdalsmuseet i Molde. Foto: Erik Birkeland / Tingh

Vellykka premiere

Undervannsbyen kommer altså til Ålesund og Sunnmøre museum 14. juni, og skal ha forestillinger fram til søndag 18. juni. Da blir det enkeltforestillinger onsdag til fredag, og doble forestillinger lørdag og søndag. Men teaterstykket har allerede hatt premiere. Det har også blitt satt opp på Romsdalsmuseet i Molde og hadde premiere i helga som var. Der skal det holdes forestillinger fram til 11. juni, før turen går over til riktig side av fjorden 14. juni.

– Vi er veldig fornøyde med forestillingene vi har hatt så langt. For eksempel var det utsolgt både fredag og lørdag. Forestillinga spilles ute, så vi har hatt litt vekslende vær. Men vi ble positivt overraska over at folk ble sittende uansett vær. Barna er nesten betatt av det som skjer på scenen, noe som tyder på at vi har laga noe som er underholdende, spennende og gøy å følge med på, forteller Preben Lillebø Rongve, som også gleder seg til å vise frem forestillinga i hjembyen.

– Jeg er veldig stolt av det vi har laga, så jeg gleder meg til at folk i Ålesund får se det. Det er en morsom forestilling med mange elementer som gjør det magisk og spennende. Jeg ser veldig frem til at folk får oppleve det. Men det kan ikke bli mindre folk i Ålesund enn i Molde, så folk må ta turen! oppfordrer han mens han ler.

Medvirkende

Personene som er medvirkende i oppsettet av Undervannsbyen er følgende: Ida Høy (manus og regi), Solveig Bygdnes (kostymedesign), Odin Staveland (lyddesign), og skuespillerne Kristoffer Egset, Linn Wennersten, Nora Gjestvang og Preben Lillebø Rongve.