Onsdag og torsdag tok vi derfor en kjapp spørrerunde i sentrale deler av sentrum for å sjekke. Og skal vi feste lit til vår noe uhøytidelige og svært så lite vitenskapelige undersøkelse, er det mye som tyder på at dette kan bli en svært så god cruisesommer – også for handelsstanden i byen.

Det var rett og slett folksomt i byen onsdag, med til sammen 11.000 cruisepassasjerer på besøk. Foto: Kåre Stig Nøstdal
Nils Arild Nygård hos Galleri Artifex. Foto: Kåre Stig Nøstdal

Nils Arild Nygård hos Galleri Artifex er krystallklar på at cruiseturistene handler mer i år.

– Det kom en waliser innom for noen dager siden. Han hadde sett på et bilde i fjor da han var her med en av båtene. I år var han tilbake og hadde bestemt seg for å kjøpe bildet, for som han sa: «I år får vi mer for pengene.» Bildet han var ute etter var dessverre solgt i mellomtiden, men han forlot butikken med andre bilder for 50.000 kroner, forteller Nygård. Som også kan avsløre at i år handler til og med tyskerne.

Gitte Igesund Foto: Kåre Stig Nøstdal

– Hos oss har cruiseturistene alltid handlet mye, og det er i alle fall ikke dårligere i år, fastslår Gitte Igesund hos Sisters Point på Kremmergaarden.

Hun kan også fortelle at hun har en god del faste kunder fra crew på skip som er her ofte.

Atrid Eidsvik Foto: Kåre Stig Nøstdal

Astrid Eidsvik hos Eidsvik skipshandel hadde gjerne sett at de store båtene ikke kom samtidig, men skjønner at det ikke lar seg styre.

– Jeg har faktisk fått kommentarer på at det kan bli vel mye trengsel til tider. Det var en innom i går som kommenterte at det var så mye mennesker at det nesten minnet litt om å være i Venezia, fortalte hun torsdag. – Og det var ikke positivt ment, la hun til.

– Men, joda, cruiseturistene handler også hos oss, særlig amerikanerne, sa hun.

Christel Furnes Stene og Camilla Espeseth. Foto: Kåre Stig Nøstdal

Christel Furnes Stene og Camilla Espeseth ved Hotel Brosundet kunne fortelle at i år er første gang de virkelig merker at cruisepassasjerene handler i butikken hos dem.