– Fram til bygginga av videregående skole, teater og alle de andre funksjonene som skal inn i Kulturhavna på Sørsida, har vi lyst til gjøre dette området som i dag ikke er brukbart som byrom, til noe som kan brukes av folk flest – og særlig for barn og unge, sier Tone-Lise Vilje, som er Sørsida Utviklings prosjektleder for midlertidighet i Kulturhavna.

Utvikling av den midlertidige kulturhavna skjer i samarbeid med Ålesund kommune, Møre og Romsdal fylkeskommune, parkeringsselskap, organisasjoner og privat næringsliv.

Sauna og solide utemøbler

En av samarbeidspartnerne i den midlertidige kulturhavna, er Svai Sauna, som har den flytende saunaen i Molovegen. De skal å sette opp en midlertidig sauna på hjul på vestsida av Brosundet, rett ved munningen. I samme område skal det også settes opp utemøbler og lages til et grøntområde med lekemuligheter.

– Det er elever ved Borgund videregående skole som har tegna både området og utemøblene. Møblene skal lages i tre og cortenstål ved Ålesund fengsel og skal tåle at det er værhardt. Også plantene og plenen skal tåle en trøkk, forteller hun. [Cortenstål er spesialstål som raskt får en beskyttende rusthinne på overflata, journ. anm.]

Siden bading i sjøen ved Kulturhavna er forbudt på grunn av cruisebåtene, vil Svai Sauna sette opp noen store akevittfat til bruk som badestamper, omtrent slik Salt har gjort i Oslo. Grunnen til at saunaen får hjul og skal være mobil, er at den skal kunne flyttes rundt ettersom utbygginga i området går framover.

– På denne måten får vi gitt flere folk tilgang til sjøen, saltvannslukta og utsikten på en trygg måte, sier Vilje.

Saunaen og grønt- og lekeanlegget kommer omtrent der benkene står i dag – på tomta der Sørsideskolen en gang skal bygges. Foto: Kenneth Kamp

Klar til The North West

Det kommer også flere mobile elementer i den midlertidige kulturhavna, blant anna en liten scene. Den vil bli innvia av Synne Vo på den tradisjonelle gratiskonserten til The North West.

På østsida av Brosundet skal Rulleforeningen (rullebrettgjengen i Spjelkavika) flytte inn i Devold-bygget (det gamle lagerbygget rett ved siden av Molo-bygget) så snart dette bygget er tømt for leietakere. I mellomtida skal få de en midlertidig rampe å boltre seg på; den skal stå ferdig samtidig med saunaen og scenen, til åpninga av årets utgave av The North West.

– At vi nå holder på med en midlertidig kulturhavn, innebærer også at det blir en del utprøving og forandring underveis. Vi kommer til å fortsette å utvikle kulturhavna og prøve oss fram med å legge inn ulike funksjoner: Noe av det kommer til å fungere veldig bra, og noe kommer til å bli fullstendig bom – men det er slik det skal være. Det er på den måten vi kan finne ut hva som fungerer og hva som ikke fungerer når vi skal lage til noe varig, sier Tone-Lise Vilje.

Rulleforeninga etter hvert flytte inn i en stor skatehall i det gamle Devold-bygget, men inntil videre skal de få boltre seg på en midlertidig rampe. Foto: Kenneth Kamp
Brosundet, sett nordover mot Hellebroa og Ålesundet. Foto: Kenneth Kamp