Eriksrud var invitert av rådgivingsselskapet Converto for å snakke om hva alle de politiske skandalene i rikspolitikken kan ha gjort med tilliten til politikerne våre og demokratiet vårt.

– Neste gang du treffer en lokalpolitiker som står på stand, gi dem noen gode ord og et klapp på skuldra. Husk at dette er mennesker som vier store deler av tiden sin til det de virkelig tror på, og de utgjør selve ryggraden i det flotte demokratiet vårt. Slik avsluttet Aslak Eriksrud denne Torsdagskvelden.

En fornybar ressurs

Eriksrud holdt imidlertid ikke så mye tilbake da han tidligere på kvelden beskrev en del av de politiske skandalene vi har vært vitne til det siste året.

– Norske politikere fortsetter bare å gi og gi, og for oss som driver med det vi gjør, fremstår de mer eller mindre som en fornybar ressurs, sa han blant annet, og høstet selvsagt både applaus og latter fra et fulltallig publikum.

– Norske politikere fortsetter bare å gi og gi, sa blant annet Aslak Eriksrud. Foto: Beate Stavdal RIise

Skandalene

– Han var imidlertid mer i tvil om hvor skadelig alle disse skandalene egentlig har vært for de ulike partiene.

– Basert på det vi kan lese ut av meningsmålingene, ser det ut til at velgerne er mer opptatt av selve politikken, enn av alle skandalene, sa han.

Publikum så ut til å sette stor pris på de 45 minuttene Eriksrud ga av sin innsikt i norsk politikk.

– For meg, som er vant med å få mine to tilmålte minutter i TV-ruta, er det selvsagt stas å få være her og prate i helle tre kvarter, sa Aslak Eriksrud, og så også ut til å trives som gjest på Torsdagskvelden.

Lodve Solholm

Også tidligere stortingspolitiker og mangeårig fylkesmann i Møre og Romsdal, Lodve Solholm, var gjest denne torsdagen. Han var ikke i tvil om at alle de politiske skandalene vi ser for tiden er skadelig for norske politikkere.

Lodve Solholm Foto: Beate Stavdal RIise

Solholm ville imidlertid ikke være med på at det er slik at politikerne våre er mer umoralske i dag, enn på den tiden da han var i politikken.

– Det var nok litt styr også den gangen, men jeg synes norske medier har blitt mye mer aggressive i måten de går etter politikerne på, sa blant annet Solholm.

Frykter for demokratiet

Han er imidlertid svært bekymret for det norske demokratiet, men kanskje ikke først og fremst på grunn av alle skandalene.

– Måten våre politikere blir behandlet på, blant annet i sosiale medier, gjør at jeg frykter at vi kan gå glipp av mange gode politiske talenter, og da særlig unge kvinner, sa han.

Solholm kunne fortelle at både han selv, og familien hans, flere ganger ble utsatt for trusler og sjikane da han selv var aktiv i politikken.

– Svært ubehagelig, og jeg er faktisk usikker på om jeg hadde valgt politikken fremfor læreryrket om jeg kunne valgt om igjen, innrømmet Solholm.

Slå sammen valgene

Han hadde også klare meninger når det kommer til hvordan vi organiserer stortings- og kommunevalgene i Norge.

– Slå disse sammen, og ha valg hver fjerde år. Da vil politikerne få mer tid til å drive med politikk, og ikke drive valgkamp nesten hele tiden, slik det er i dag, avsluttet Lodve Solholm.