Arne Oksnes og kona fra brudemesse i Barcelona i 2006. Foto: Privat

Etter å ha drevet brudesalong i Ålesund i 48 år ønsker han nå å gi stafettpinnen videre til andre. Men slett ikke for å sette seg ned med hendene i fanget, men for å bruke mer tid på å utvikle avdelingen for yrkesklær.

Med hjertet i tekstilbransjen

– Jeg har allerede interessenter som ønsker å overta driften av brudesalongen, men vil bruke litt tid på å kjenne på at det er helt riktig driver. Er det ikke det, så driver jeg heller videre selv en stund til, sier han. Oksnes fikk tidlig diplom som «utlært ekspeditør», elsker tekstilbransjen og innrømmer at han aldri i løpet av alle disse årene hatt mer enn to uker sammenhengende ferie. – Husk på det at jeg vært med så lenge at jeg var der da tekstilbransjen gikk over fra kun målsøm til standardiserte størrelser, forteller han. Tekstilfabrikkene begynte nemlig først på 60- tallet å samarbeide om standardisering av størrelser for menn, med utgangspunkt i en standard mann: 180 cm. høy og et brystmål på 100 cm.

– De gikk ikke direkte over til S, M, L og XL. Jeg husker godt benevnelsene for herreklær i starten: Størrelser. 1/1 slank, ½ slank, regulær, kort regulær, undersetsig, halvfeit, og helfeit. En gang forklarte en kar passformen sin til meg på følgende måte: jeg er en kort, halvfeit, jeg er høyest når jeg ligger, fortalte Oksnes med et stort smil.

Dresskledd og velkledd. Foto: Kåre Stig Nøstdal

Startet med utleie

Etter å ha jobbet 10 år hos TH. Berg og to år hos TH. Dale, kom han i 1974 over en annonse i avisen der firmaet Møller & Farstad ønsket å selge virksomheten sin. Selskapet drev med utleie av selskapsklær i Grensegata i Ålesund, og Oksnes fikk tilslaget. – På den tiden drev vi kun med utleie, og det gikk i all hovedsak i dresser, smokinger og brudekjoler. Jeg kan huske at vi måtte ta ut noen karmer hjemme i huset vårt på Valderøya for å få inn en rensemaskin det ikke var plass til i butikken. For å si det slik: På den tiden ble det mange lange kvelder og mye frakt av klesvask på ferga mellom byen og Valderøya. Da var det nok greit at også kona mi var involvert i driften, minnes Oksnes. Og kona Vigdis, har tatt aktiv del i driften gjennom alle disse årene.

Mange jern i ilden

Etter å ha drevet to år i Grensegata har butikken hatt tilhold på et par ulike sentrumsadresser, før de landa på hjørnet av Keiser Wilhelms gate og Rådstugata, hvor han holdt til helt til han i år 2000 flyttet butikken til Røysegata. I dag driver han butikker i tre av hjørnenelokalene i Røysegata: Brudesalongen, yrkesklær og kostymer.

– Vi var også tidlig ute med utleie av videofilmer og movie-bokser til fiskebåtene i distriktet, en forløper til det som etter hvert ble Jabo video, hvor vi var medeiere helt til markedet for videoutleie ble erstattet av nedlasting, forteller han.

En fantastisk reise

Men det har nok vært brudesalongen og selskapsklærne som har tatt det mest av tiden i alle disse årene. – For det første må man hele tiden holde seg oppdatert på skiftende trender og motebilder, noe som har medført at jeg helt sikkert har vært på mer enn 100 messer rundt om i hele Europa. Og i starten fantes jo ikke internett, så da var det bare å pakke bilen og melde seg på blomstershow og andre arenaer der folk var opptatt av det vi holder på med, forklarer han.

I dag driver Oksnes en av landets største og eldste brudesalonger, med kunder fra store deler av Nordvestlandet. – Det har vært noen fantastiske år og jeg er både stolt og ydmyk av å ha fått lov til å være med å bidra i det som for svært mange er en av de viktigste begivenhetene i livet: bryllupet, avslutter Arne Inge Oksnes.

Brudeshow ved Arbeideren i april 1996. Foto: Privat