Rødseth er en profilert kokk i Norge, som er kjent fra blant annet God Morgen Norge på TV2 og TV-programmet Matsjokket på NRK. I tillegg er han kjøkkensjef på restauranten Vaaghals i Oslo og kaptein for kokkelandslaget til Norge. Torsdag var han på besøk på Borgund videregående skole og hadde inspirasjonsdag for vg2-elevene som går yrkesfaglinja kokk- og servitørfag.

– Det er kjempehyggelig og kjekt å være her med så mange dyktige elever. De er oppriktig interesserte og nysgjerrige, og det er veldig kjekt, sier den anerkjente kokken til Nytt i Uka.

Christer Rødseth forklarer elevene hvordan de skal gå frem når de skal lage hovedretten med skrei. Foto: Kristian Moe

Skaper blest for elevene

Dette er derimot ikke første gang Borgund vgs har hatt besøk av en kjent, norsk kokk. Tidligere har skolen blant annet hatt besøk av Bent Stiansen og Arne Brimi, opplyser avdelingsleder Sissel Brennholm.

– Å få kjente kokker på besøk er noe vi synes er kjekt å få til. Med slike besøk håper vi at elevene skal få inspirasjon til spennende retter, samtidig som de skal få et innblikk i hvordan det er å jobbe på en restaurant, der de må levere retter innen et visst tidspunkt. I tillegg skaper det en blest for elevene, som forhåpentligvis gjør at de vil fortsette i yrket og gi dem en ekstra piff når de skal søke læreplass, forklarer Brennholm, og får støtte fra Christer Rødseth.

– Målet er jo at alle som er inne på kjøkkenet skal gå ut i lærlingtida til høsten, og hvis jeg kan bidra til det så blir jeg veldig glad. Det er kjempeviktig å være til stede for å inspirere og få unge folk inn i bransjen, fordi bransjen trenger unge kokker, hevder Rødseth.

Det ble intensiv jobbing for elevene med å få ferdig rettene i tide. Foto: Kristian Moe

Irma Dolmen-Øyen er én av elevene som går kokk- og servitørfag ved Borgund vgs. Hun håper å bli en så god kokk at hun kan åpne sin egen restaurant i fremtida og kanskje komme inn på kokkelandslaget en dag. Hun ble svært inspirert av å ha Christer Rødseth på besøk på skolen.

– Det er veldig spennende å ha Christer her, og vi lærer utrolig mye av ham. Han utfordrer oss mye, og vi lærer nye metoder rundt desserter og andre retter. Jeg blir hvert fall enda mer inspirert til å bli kokk ved å ha besøk av kjente kokker som Christer, forteller Irma Dolmen-Øyen.

Fireretters meny

I løpet av inspirasjonsdagen med Christer Rødseth, skulle elevene lage fire retter. Etter at hver rett var ferdig, ble den servert og elevene fikk spise den selv før det var tilbake på kjøkkenet for å lage neste rett. Firerettersmenyen bestod av sellerirot med steinsoppemulsjon til forrett, og pannestekt skrei med petit pois a la francaise og svineknoke med sennepssaus, potetpuré og stekt spinat med hvitløk som hovedrettene. Desserten som elevene skulle lage var financier, sjokoladecremaux, vaniljeis og karamellsaus.

– Jeg prøver bare å bidra med hvordan jeg tenker om mat, og håper å inspirere elevene med hvordan jeg lager mat. Med dette opplegget får elevene kokkelere og være med på å skape og lage gode opplevelser, avslutter Christer Rødseth.