Demonstrasjonen i Ålesund var arrangert av Steinerskolen, i samarbeid med Montessori Norge, Kristne Friskolers Forbund, Steinerskoleforbundet og Abelia/Forum for friskoler. Arrangøren var svært godt fornøyde med oppmøtet:

– Det var flere hundre lærere, elever, foreldre og venner av skolene som møtte fram – det ble nesten som et 17.-maitog! sier Vibecke Schytte, som er daglig leder og rektor på Steinerskolen i Ålesund.

Det friskolene særlig reagerer mot, er at regjeringa foreslår å fjerne det ekstra tilskuddet som har gått til små skoler med både barne- og ungdomsskoletrinn. Gjennom mer enn 20 år har det vært enighet om at det er dyrere å drive 1.-10.-skoler enn reine barneskoler elle ungdomsskoler, men plutselig har regjeringa nå kommet fram til at dette er feil.

– Såkalt regnefeil er tull!

– Regjeringa hevder at de etter mer enn 20 år med en finansieringsordning som har fungert veldig bra, har oppdaga det de kaller en regnefeil. Men det er bare tull – det er ikke noen regnefeil! Det er helt reelt at det er dyrere å drive en 1.-10.-skole, og uten det ekstra tilskuddet, blir det mange friskoler som må legge ned enten barne- eller ungdomsskoletrinna, fastslår Schytte.

I tillegg til kutta i seg selv, er friskolene også misfornøyde med at de ikke har vært invitert med i noen form for høring før kuttforslaget ble lagt fram som en del av forslaget til nytt statsbudsjett.

– Vi er glade for at regjeringa sier de nå vil høre på oss, men samtidig er vi lite fornøyde med at det virker som de ser for seg resultatet av samarbeidet allerede før samarbeidet har starta. De gir med den ene hånda og tar med den andre, hevder hun.

Godtar ikke kutt

Ifølge Schytte har regjeringa blant anna for første gang lova å gi et tilskudd til bygg per elev som er mer i tråd med det som elevene i den offentlige skolen får. Men samtidig har de uttalt at det totale tilskuddet skal ned:

– Mens det har blitt gitt et årlig tilskudd på 15 000 til 20 000 kroner per elev til bygg i den offentlige skolen, har ikke friskolene fått mer enn en tidel, rundt 1500 kroner per elev. Det er en enorm forskjell – og alle elever må jo ha et bygg å være i. Nå har vi altså blitt lova at tilskuddet for bygg skal øke, men samtidig sier regjeringa at det totale tilskuddet skal ned. Steinerskolen, som mange andre friskoler, driver allerede veldig stramt, og det er så vidt vi klarer å dekke kostnadene våre. Så for oss er det helt uaktuelt å godta noe kutt statsstøtta, sier Vibecke Schytte.

Oppdatering:

Regjeringa utsetter kutta

Rett før demonstrasjonene starta over hele landet i går, varsla regjeringa at det ikke blir kutt i friskole-støtta før tidligst i revidert statsbudsjett til våren. I mellomtida skal regjeringa gå i dialog med friskolene landet rundt.

Markeringa mot kuttforslaget starta i Byparken. Foto: Aleksander Torset Eriksen
På Apotekertorget var det appeller, blant anna ved KrFs Tore Johan Øvstebø, som her ses smilende nederst til venstre. Foto: Aleksander Torset Eriksen