Rekkevidde er en bekymring for mange elbilister, og spesielt i den kalde årstiden. Mange elbiler mister så mye som 30 prosent rekkevidde i normale vintertemperaturer, viser NAFs tester. Forvarmer du bilen, kan du begrense rekkeviddetapet.

- Varmeapparatet skrus på for å varme opp kupeen. Oppvarming av en elbil går på strøm, og på de fleste elbiler vil forvarmingen også varme opp batteriet slik at det får en fin temperatur for kjøring og holder forbruket nede, sier Sødal. - Forvarming gir en komfortabel temperatur i kupeen fra starten av turen og er bra for trafikksikkerheten fordi bilrutene blir dugg- og isfrie, sier han.

Påvirker rekkevidden

Forvarmer du bilen mens den lader, kommer strømmen til oppvarmingen fra strømnettet og ikke fra bilens batteri. Et elbilbatteri veier flere hundre kilo, ofte over et halvt tonn, og trenger å være varmt for å fungere godt.

- Det tar en del tid og energi å varme opp et stort batteri. Hvis denne energien skal hentes fra batteriet, går det helt klart ut over rekkevidden. Så varm opp bilen mens den står til lading, sier NAF-rådgiveren.

Lad med nok strøm

For at forvarming skal fungere best mulig, bør du ha et ladepunkt hjemme som gir nok strøm til å dekke forbruket til varmeapparatet i bilen.

- Hvis ladepunktet ikke gir nok strøm, må noe av strømmen tas fra batteriet for å klare oppvarmingen. Det er kun en ladeboks som gir nok effekt til at du slipper å bruke noe av batterikapasiteten til oppvarming, sier Nils Sødal

Ulike løsninger

Det er stor variasjon mellom hvordan funksjonene for forvarming er løst i de forskjellige elbilene. De fleste nyere elbiler har mulighet til å legge inn et avreisetidspunkt slik at bilen varmer seg opp og er klar til du skal reise.

- Avreisetidspunktet legges inn i bilen eller i bilens app. De fleste biler har også mulighet til å starte oppvarmingen direkte hvis det plutselig er behov for å kjøre en tur. Hvordan dette gjøres finner du ved å sjekke instruksjonsboken. Bilforhandleren hjelper deg også gjerne med å finne ut av hvordan forvarming fungerer i din bil, sier Sødal.

KILDE: NAF