– Skikkelig irriterende at det ikke holdt helt inn, svarte Nikolai på spørsmålet om hvordan det føltes å ha stukket av med sølvmedalje i et Nordisk mesterskap.

Han innrømmet riktig nok etter hvert, og noe motvillig, at han selvsagt var litt stolt av å ha nådd så langt opp i den knallharde konkurransen.

– Men når man har trent så mye, og lagt ned så mye tid i forberedelser, ønsker man selvsagt å vinne, sa han rett etter mesterskapet.

Nikolai beskriver seg selv som utålmodig med et aldri så lite konkurranseinstinkt.

– Det foregår konstant et eller annet oppe i hodet mitt, og så er jeg kanskje også litt nerdete, innrømmer han.

Perfeksjonisten

Til daglig jobber 26-åringen som Head Sommelier i Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim, der han har ansvaret for vinene ved et av Nordens mest prestisjefylte kjøkken. Når han ikke driver med vin, er han frontfigur, vokalist og gitarist i prog-metal bandet Conspectus, som blant annet hadde konsert på T2 rett før jul i fjor.

– Vin og musikk er to store og spennende felt, som begge fort kan bli altoppslukende, innrømmer Nikola, og blir litt ettertenksom når han blir utfordret på om han ser noen paralleller mellom sine to store lidenskaper.

– Tja, sier han og gliser: Begge dele handler jo om å servere noe du har jobbet hardt med, har tro på, og håper gjestene eller publikum vil sette pris på, svarer han.

Nikolai på jobb som Head Sommelier i Speilsalen ved Britannia hotell i Trondheim. Foto: Britannia Hotell

Han tenker også at prosessen med å forberede seg til en stor vin-konkurranse har mye til felles med det å skrive musikk:

– Begge deler krever at man går all inn i en periode, og da er det jo fort gjort at andre ting blir prioritert litt ned, sier han.

Å skulle forberede seg til en vinkonkurranse innebærer nemlig også timer med pugging av teori, i tillegg til trening og perfeksjonering av teknikk.

– Så er det faktisk slik at vin er et fag og en industri i stadig endring, så det er hele tiden nye ting å lære og holde seg oppdatert på, påpeker Nikolai.

Tidlig matinteressert

Nikolai fattet tidlig interessen for god mat og begynte tidlig å utforske fine dining-restauranter. Men etter hvert dukket også interessen for gode viner opp hos den unge Nikolai.

– Det kom nok blant annet som et resultat av at jeg har en fransk onkel med sommerhus i Provence, og besøkene der nede i barndommen sådde nok et eller annet frø, forteller han

Lidenskap for vin

Dette førte til at han både fattet interesse for Frankrike og ikke minst franske viner. Han begynte å lese vinspalter og gå på vinsamlinger, og som 20-åring tok han utdannelse som vinkelner i Oslo. I tillegg har han også fullført studiet WSET Diploma in Wines.

Etter å ha jobbet på Bro i Ålesund og på Under, «undervannsrestauranten» på Lindesnes, flyttet han for tre år siden til Trondheim og jobb i Speilsalen på Britannia.

– Det er selvsagt stas å få jobbe sammen med alle de flinke folka på hotellet, og teamet vårt i Speilsalen består bare av superflinke folk, som alle er svært skarpe i faget sitt og brenner for det de holder på med. Et svært spennende miljø å få være en del av, sier Nikolai.

Musikk og litt sjakk

Allerede som 10-åring begynte Nikolai å spille i band, men spilte også fotball når han var yngre. Gutta i Conspectus har spilt sammen i 12 år og de har gitt ut hele tre album.

Fra konserten på T2 i november i fjor Foto: Privat

– Jeg har jo noen friperioder, og da blir det tid til å holde på med musikken. Jeg kjenner at det gjør godt å drive på med noe helt annet inn mellom all jobbing og vin. Men jeg kjenner som sagt litt på den samme følelsen når jeg merker at musikken vår treffer publikum, som jeg kjenner når jeg har truffet ekstra godt med vinen en kveld på jobb. Begge deler handler jo litt om å by på seg selv og det man tror på, og å gi folk en god opplevelse. Gjør det ikke det da, spør han?

Og snart begynner oppkjøringen til neste NM i februar, der Nikolai skal forsvare NM-tittelen. og i løpet av neste år skal han nok også delta i sitt tredje Nordiske mesterskap. Første gang ble han nummer tre, i år ble han nummer to, så kanskje er alle gode ting tre? Og når han skal slappe av mellom slaga, da spiller Nikolai gjerne sjakk. Ja, for det hviler jo hodet, tenker vi.

– Slapp helt av: Når det kommer til sjakken er dette ren rekreasjon, og jeg har ingen ambisjoner om å komme på et særlig høyt nivå, forsikrer Nikolai Haram Svorte.

Vi velger å tro på han, lurer likevel på hvordan han tar det når han taper, og ønsker lykke til videre med både vin og musikk!