Slik ser det ut fra mesaninen hos Braud håndverksbakeri på Digerneset. Foto: Kåre Stig Nøstdal

I 2020, midt under pandemien, åpnet Valaker det første Braud håndverksbakeri, på Digernes.

– Å lanser et helt nytt konsept midt i en pandemi, var mildt sagt spennende, forteller Liv.

Et helt nytt konsept

Liv Valaker Røren og markedssjef i Valaker, Johanne Terøy Alvestad, har sammen utviklet det nye bakerikonseptet. De to damene hadde brukt tiden før og under pandemien godt. Da de åpnet, hadde de et gjennomarbeidet konsept der alle detaljer, ikke bare i menyen men også i innredningen, var håndplukket og satt sammen av dem selv.

– For oss var det helt uaktuelt å overlate dette til andre. Vi ville begge at hele sluttresultatet skulle være vårt eget – noe vi hadde det fulle og hele eierskapet til, forteller Johanne.

Begge er glade i å reise, og dette har satt sitt preg på konseptet.

– Etter å ha reist på messer i Europa i snart 30 år, har man jo plukket opp et og annet, og det er klart man lar seg inspirere av trendene som rører seg der ute – kanskje særlig i Tyskland, forklarer Liv.

Maleriet på veggen bak Liv Valaker Røren er spesiallaget til lokalet på Digernes. Foto: Kåre Stig Nøstdal

I overkant spennende

– Men vi må vel bare innrømme at da vi sto her første gang, i et tomt lokale, utstyrt med målebånd og en god porsjon entusiasme, virket dette noe overveldende, innrømmer hun. – Løsningen var åpenbar for oss begge: Det var bare å gønne på, fortsetter hun.

Og det gjorde de virkelig.

Å skape som drivkraft

For det er tydelig at det nye konseptet har blitt tatt godt imot av mange.

– Åpningen gikk over all forventning, og det har egentlig bare fortsatt. I 2022 omsatte vi for 13 millioner her på Digernes, noe som gir oss et helt greit resultat, forteller Liv.

Og hun legger ikke skjul på at det er viktig å tjene penger, men er også tydelig på hvorfor:

– At vi tjener penger, gir oss et handlingsrom til å gjøre mer av det vi elsker å holde på med, og muligheten til å utvide konseptet videre, forklarer hun.

Braud håndverksbakeri har nå tre utsalg: på Digernes, Moa og i Vestnes. Og til våren åpnes et nytt på Valderøya.

På et Braud håndverksbakeri bakes alt i butikken. Foto: Kåre Stig Nøstdal

Alltid mel

Et Braud håndverksbakeri skal skille seg fra et vanlig Valaker-utsalg, der du får de typiske sunnmørske bakervarene som grovkake, svele og skilpadde. Det får du ikke hos Braud, der alt bakes fra grunnen i butikken. Men begge steder er mel en sentral ingrediens i alt som lages.

– Det vi selger over disk, skal være ferskt, og gjerne varmt, når kunden får det i posen. Jeg blir rett og slett litt opprørt når jeg ser at folk må betale 70 kroner for et lite, firkantet brød som ligger i en plastpose, sier Liv.

– Hos et Braud håndverksbakeri skal du kunne få noe å spise og en kopp, kaffe for under hundrelappen, lover hun

Heller ikke når man kommer til varmmaten, er melet utelatt

– Vi har lagt mye energi i å sette sammen en varmrettmeny vi kan være stolte av, og pizzaen vår står helt sentralt i denne. Der er det særlig bunnen som skal skille oss fra de andre, avslutter Liv Valaker Røren.

Fersk konditormester

For to uker siden mottok hun det synlige beviset på at hun kan kalle seg konditormester – en tittel det kun er 64 personer i Norge som innehar.

Hun var litt skuffet over at dette bare kom i posten, og at det ikke var noen form for festivitas rundt overrekkelsen. Men på spørsmål om hva hun har tenkt å bruke mestertittelen til, svarte hun litt ordknapt:

– Det får vi eventuelt komme tilbake til seinere en gang.

Pizza står sentralt på varmmat-menyen hos Braud håndverksbakeri. Pizzaovnen i bakgrunnen er ifølge Liv helt vesentlig for å få pizzabunnene slik de vil ha dem. Foto: Kåre Stig Nøstdal