I undersøkelsen sier hele 49 prosent at økte levekostnader gjør dem bekymret, noe som er en økning på fire prosent siden forrige kvartal.

Ikke fullt så bekymret

I vårt fylke ser det derimot ikke ut til at bekymringen er like stor. Her svarer kun en av tre, eller 35 prosent, at de er bekymret for økte levekostnader.

Det vi bekymrer oss mest for her er: økte matpriser (33%), renteøkning (21%) og økte kommunale avgifter (17%)

– Nordmenn bruker i snitt kun en time i måneden på egen økonomi, mens man til sammenligning bruker hele tre timer hver dag på sosiale medier. Og folk i vårt fylke bruker enda mindre tid på egen økonomi, forteller banksjef i DNB Ålesund, Anna Gran Berild.

Berild har tidligere jobbet som finansrådgiver hos DNB på Karl Johan. Der har hun blant annet bistått Silje Sandmel og deltagerne i TV-serien «I lomma på Silje», så hun skulle vite det meste om hvordan man hjelper folk som har havnet i et økonomisk uføre.

Ikke vent til det smeller

– Det som kanskje bekymrer meg mest, er at hele 56 prosent ikke har tatt en gjennomgang av privatøkonomien. Mange synes nok slikt er stressende, men når vi vet at en av tre i vårt distrikt er bekymret for økte levekostnader, kan det være lurt å be om hjelp til en gjennomgang før ting blir virkelig stressende, sier hun.

Snakk med banken din

Berild sier at de har merket en viss økning i antall henvendelser den siste tiden og at flere nok sitter mer urolig i båten nå enn tidligere.

– Vær åpen om bekymringene dine og vit at du ikke er alene om å synes det er tøft nå. Ofte kan det føles som at «alle andre» tilsynelatende har stålkontroll og god råd. Men det bildet er en illusjon. Mange har utfordringer med å betale, og enda flere vil få det fremover, spår hun.

– Gjeld kan skape dårlig psykisk helse, derfor er det viktig både økonomisk, men ikke minst for din psykiske helse å snakke med noen om det. Vær åpen om at du har det tøft og ta kontakt med banken så tidlig som mulig. Hvis du venter, kan problemene vokse seg større. Banken og rådgiverne bidrar både til å planlegge fremover, men også til å se på muligheter som avdragsfrihet, avslutter Anna Gran Berild.

Banksjefens fire råd når prisene øker:

  • Begynn å betale ned dyre smålån, som kredittkortgjeld, forbrukslån og annen dyr gjeld. De har ofte høye renter som blir dyrere med tiden.

  • Gå gjennom ulike avtaler du har, både på forsikring, abonnement, strøm, mobil og lån.

  • Små utgifter kan være usynlige i hverdagen, men kan bli store over tid. Gå gjennom de små og kanskje litt unødvendige utgiftene du har, og se hvor du kan spare.

  • Det du sparer, kan du sette inn på en bufferkonto.