– Det var bestefaren min som startet det hele i 1921, senere tok min far over driften og i 1995 var det min tur å ta over, forteller Sigbjørn Furmyr, daglig leder i Safari Planter AS.

Safari Planter leverer komplette planteløsninger til bedrifter og er de eneste på nordvestlandet som er eksperter på dette. De både selger mye planter, men over halvparten av kundene leier plantene.

Det er foreløpig ingen i bedriften som har gartner- eller interiørdesignutdanning. Bedriften har hovedsakelig lært av å gjøre, men Furmyr forteller at de snart skal få inn sin første designer.

Sigbjørn Furmyr viser frem lageret på huset. Foto: Amanda Ramstad

Flere faktorer å tenke på

Furmyr forteller at bedriften har over 2000 planter å velge mellom. Så når de får oppdrag fra en bedrift, er det nye som må vurderes for å finne den perfekte løsningen. Det skal for eksempel passe sammen med resten av interiøret, lysforhold og trender i tiden.

– For ti år siden var det mest populært med planter som gav et europeisk-inntrykk og før dette var det mer asiatisk-inpirert. Nå er det hovedfokus på planter som ser nordiske ut og passer inn i den skandinaviske stilen, dette er hovedsakelig grønne planter med store blader. Mange av de nordiske plantene gjør seg ikke så godt inne, så vi må derfor finne tropiske planter som gir det inntrykket vi ønsker, forklarer Furmyr.

Furmyr viser frem det han kaller typiske “trend planter”. Grønne planter med store blader, med kanskje litt farge eller mønster. Foto: Amanda Ramstad

Han forteller også at det nå er et stort fokus på levende planter, men for bare noen år siden ville kundene heller ha kunstige planter.

Mer fokus på bærekraft

– Nå i det siste har vi opplevd at flere vil at vi skal gjenbruke deres gamle plantekrukker, enten som de er, eller ved å for eksempel male dem slik at de skal “bli ny”. Det er veldig kjekt at folk er glad i gjenbruk, sier Furmyr.

Utførelse av service på innleide planter. Foto: Safari Planter AS

Butikken bruker også å arrangere krukke-/restesalg. Her selger de krukker fra lageret som de ikke har fått solgt, og krukker og planter som har kommet tilbake etter å ha vært på utleie.

– Alternativet er å kjøre det på dynga, og det har vi ikke lyst til. Vi vil mye heller at andre skal kunne få glede av det vi ikke kan bruke videre, forteller Furmyr.

Nye lokaler

Bedriften startet flyttingen fra Hundsværgata 8 til Flatholmvegen 7 i 2023. Lagerplassen i det nye bygget ble dessverre litt for lite for bedriften, men de har nå fått ta over det som tidligere var meieriets ekstralager i samme bygg.

– Vi holder nå på å få gjort om det gamle meierilageret så det blir tilpasset våre behov og håper å få dette klart i løpet av mars, avslutter Sigbjørn Furmyr.

Noe av Safari Planters arbeid for å skape en bedre atmosfære. Foto: Safari Planter AS