Det ble gull i par junior til 17-åringene Sarah Mauren Florvaag og Leah Hansen Nygård, mens sølvet kom i artistisk gruppe, der Ålesund og Askøy stilte med en samarbeidsgruppe for Norge. Sportslig leder og del av trenerteamet til elitegruppa i Ålesund sportsdrill, Kristina Nøstdahl Haugsbø, er full av stolthet over prestasjonene:

– Det gikk over all forventning! Med artistisk gruppe hadde vi riktignok et mål om å klatre forbi Frankrike og forbedre oss ett hakk fra bronseplassen i 2019, men at vi faktisk klarte det, er bare fantastisk! Når det gjelder gullmedaljen til Sarah og Leah, og alle de andre fantastiske prestasjonene til jentene våre i årets EM, er det noe vi aldri hadde sett for oss. Det er helt utrolig!

Samarbeidsgruppa fra Ålesund og Askøy som vant sølv i artistisk gruppe i årets EM. Foto: Aart-Jan van Wijngaarden

Samarbeid med Askøy

Gruppa som tok sølv, bestod av 13 jenter pluss to reserver fra Ålesund og sju jenter fra Askøy. Samarbeidet starta i fjor, da Kristina ønsket å sette sammen et lag som kunne hevde seg enda bedre i årets EM enn da Ålesund sportsdrill aleine tok bronsemedaljen for fire år siden. Det siste året har jentene fra de to klubbene møttes og øvd sammen ei helg i måneden.

– Vi har hele tida vært fokusert på å vise kvalitet, samtidig som vi skulle være fornøyde med det vi får til. Vi har terpa veldig mye på nøyaktighet i forflytninger og formasjoner, som er noe av det viktigste i kategorien artistisk, og dette har gjort at jentene har blitt trygge og selvsikre når de går ut i konkurranse, forteller Kristina.

Videre forteller hun at gruppa til Ålesund sportsdrill har trent sammen siden 2018 og at de lenge var den eneste artistiske gruppa i Norge. All konkurranse har derfor foregått internasjonalt, noe som har bidratt til at jentene har sikta høyt. Den italienske treneren Massimo Scotti får også sin del av æra for sølvet:

– Massimo har hele tida sett potensialet til jentene og har ønska å bidra til å utvikle dem. Han kommer og øver med gruppa omtrent fire ganger i året, sier hun.

Det er ikke uten grunn at det heter *sports*-drill! Gullparet i aksjon i finalen. Foto: Aart-Jan van Wijngaarden

Vant sin første internasjonale konkurranse

Når det gjelder de to jentene som suste helt til topps i par junior, er Kristina også full av lovord:

– Jeg er så stolt over Sarah og Leah! De har trent sammen i et par år, men dette var faktisk den første internasjonale konkurransen deres som par! Og så vant de gull i EM! De hadde et veldig bra totalkonsept med musikk, drakter og program, som de har jobba godt med gjennom hele sesongen. Ikke minst har de arbeida med å ha overskudd og trygghet til å levere en ordentlig performance, roser hun.

Amalie Skeide Sandvik tok en sterk 6.-plass individuelt i seniorklassa. Foto: Aart-Jan van Wijngaarden

Historisk for Norge

Gull og sølv i EM er altså historisk, ikke bare for Ålesund sportsdrill, men for Norge! Historisk var også finaleplasseringene individuelt, der Norge aldri tidligere hadde kommet lengre enn til semifinalen. Amalie Skeide Sandvik (som vant Norske Talenter for noen år siden), tok en strålende og sterk 6.-plass i seniorklassa, mens Leah tok 7.-plass i juniorfinalen og Sarah fikk 11.-plassen – bare én plassering unna finaleplass. I tillegg tok Andrea Brevik Gundersen en finfin 25.-plass i sitt aller første EM.

– Jeg er også veldig stolt over juniortroppen vår, som lenge lå an til å klare bronse, men endte på 6.-plass etter noen flere mist enn vi hadde råd til i finalen. De gjorde det uansett kjempebra og fikk anerkjennelse for den kvaliteten de viste på gulvet, sier Kristina Nøstdahl Haugsbø.

Juniortroppen imponerte også. De kom hjem med en 6.-plass, men var bare noen uheldige mist unna en bronse. De som var med i troppen, er Andrea Brevik Gundersen, Leah Hansen Nygård, Sarah Mauren Florvaag, Alexandra Vågnes, Anna Eikrem Myrvoll, Martine With Stuve og Maria Thomassen Kjerstad. Foto: Ålesund Sportsdrill
Hele den blide og storfornøyde samarbeidsgruppa til Ålesund og Askøy. De tre trenerne til Ålesund sportsdrill sitter i midten foran og er f.v. Martine Gran Arnone, Kristina Nøstdahl Haugsbø og Andrea Thomassen Kjerstad. Utøverne fra Ålesund sportsdrill er Malene Olsen, Helene Langva, Maria Hestolm, Maria Kjerstad, Kristina Kjerstad, Agnes Marie Warberg, Henriette Brunstad, Solveig Lundanes, Andrea Brevik Gundersen, Leah Hansen Nygård, Sarah Mauren Florvaag, Alexandra Vågnes, Anna Eikrem Myrvoll, Marte Eikrem Myrvoll (reserve) og Lene Marie Drønnesund (reserve). Foto: Ålesund Sportsdrill