– Vi er veldig takknemlige for dem. Vi hadde ikke hatt muligheten til å styre med at det ekstra de frivillige bidrar med uten dem. Både vi ansatte og pasientene her setter utrolig stor pris på de frivillige medarbeiderne og alt de gjør, sier leder for demensavdelinga ved Skarbøvik sykehjem, Tove Slyngstad.

Pårørendeforeninga

Enkelte av de frivillige medarbeiderne ved sykehjemmet har bidratt mellom 20 og 30 år, mens andre har kommet til de siste årene. Pårørendeforeninga har imidlertid holdt det gående kontinuerlig helt siden sykehjemmet var ny høsten 1988, altså i snart 35 år. Medlemmene der er med på å arrangere musikkafeer og tombola flere ganger i året, og stiller opp som hjelpere på andre tilstelninger sykehjemmet står for.

– De gjør en formidabel innsats. På musikkafeene blir det alltid kjøpt inn bløtkake, og vi har ofte trekkspillmusikk eller anna musikk. Og så er det alltid loddsalg. Tombola arrangeres minst fire ganger i året og selvfølgelig med rullelodd. Når pasientene får et nummer i den lille hvite lappen, vet de hva som skjer og da står lydnivået i taket, forteller Tove Slyngstad med et stort smil.

Astrid Halvorsen, Grete Opsahl og Hilde Slinning var de frivillige medarbeiderne som arrangerte den populære Nærkafeen forrige onsdag. Eva Skarbø Langva var også til stede, men hadde ikke mulighet til å være med på bildet. Helt til høyre er leder for demensavdelinga ved Skarbøvik sykehjem, Tove Slyngstad. Foto: Kristian Moe

Den populære kafeen

Men det er ikke bare tombola og musikkafé som blir stelt i stand av de frivillige medarbeiderne. Hver onsdag skriver frivillige seg opp på en liste for å drive den svært populære Nærkafeen i underetasjen på sykehjemmet. Den er åpen for alle, både beboere, besøkende og folk i nabolaget. Og på menyen er det alltid nydelige sveler, som er manges absolutte favoritt.

– Det er en fast gjeng som kommer på kafeen. Dette er et kjempefint tiltak der folk kan gjøre andre ting enn å sitte alene i et rom. Det er en god følelse og verdi i å komme på kafeen og delta på aktiviteten, sier Slyngstad.

– Jeg tror også det er viktig for de eldre å ha en plass å gå til. Å være i en sosial sammenheng er helsebringende for da blir man ikke isolert for seg selv. Ensomhet blant eldre er et problem og slike tiltakt er derfor kjempeviktige. Det er slike ting som er med på å gjøre en forskjell, legger hun til.

Leseombud

Til slutt er det også viktig å nevne Randi Linge Hessen, som har vært sammenhengende leseombud i 8–9 år. Hun er innom avdelingene hver tirsdag i et par timer, der hun leser, synger, har quiz og forteller historier tilpassa publikumet sitt.

– Hun er utrolig viktig å dra frem. Hun bruker mye av fritida si på å komme hit hver uke og har virkelig blitt populær og en del av gjengen. Det er nesten krise hvis det er en gang hun ikke kan komme, ler Slyngstad.

– Men som sagt betyr alle våre frivillige ekstremt mye for mange. I alle år har vi hatt som målsetning at Skarbøvik sykehjem skal være et godt sted å være, og vår flotte gjeng av frivillige er med på å bidra til det, skryter Tove Slyngstad.