I desember var tre danske studenter fra Social og Sunnhedsskolen på en måneds arbeidspraksis hos hjemmetjenesten i Ålesund. Nå er det elevene fra Borgund videregående skole sin tur til å reise til Danmark på arbeidspraksis for å lære og erfare hvordan helsepersonellet jobber og hvordan helsesystemet der fungerer.

– Vi sender seks elever som skal jobbe praksis i to uker på et eldresenter i Haderslev, for at de skal få oppleve kulturen og komme tilbake med verdifull erfaring som de kan bruke til å lære å løse yrket sitt på andre måter, sier internasjonal koordinator for helse og oppvekstlinjen ved Borgund vgs, Ann Cathrin Hjelle.

Velferdsteknologi

Elevene fra Borgund reiser nedover 2. mars og kommer tilbake til Ålesund 16. mars. Som nevnt skal de lære mye om den danske helsetjenesten i løpet det to uker lange oppholdet. Blant anna en del om velferdsteknologi, som er et område danskene er et godt stykke foran Norge på.

– Elevene våre skal få besøke en leilighet som er viet til velferdsteknologi og som er full av diverse utstyr. Det er veldig spesielt og blir gull verdt å få se, spesielt med tanke på at vi starter opp med en velferdsteknologilinje til høsten. Så mer kunnskap om det, blir nok veldig nyttig å ta med seg tilbake, mener Ann Cathrin Hjelle.

Internasjonal koordinator for helse og oppvekstlinjen ved Borgund vgs, Ann Cathrin Hjelle, håper elevene får med seg verdifull erfaring tilbake fra Danmark. Foto: Kristian Moe

Spennende og lærerikt

For elevene selv blir det å lære mer om velferdsteknologi svært spennende.

– Vi vet at de har kommet langt innenfor det området i Danmark, så å komme ned dit og se hva slags utstyr de har, blir veldig spennende, sier Mathea, Maja, Erika, Mathilde, Eline og Leah, som er de seks elevene som reiser til Danmark i mars.

De ser også veldig fram til turen og håper å ta med seg mye ny kunnskap tilbake til Ålesund.

– Det er sikkert mange forskjeller, så det blir spennende å se hvordan de gjør ting i Danmark. Vi gleder oss til å få et innblikk i hvordan de gjør ting, og at turen blir lærerik. Vi håper å ta med oss mye kunnskap hjem og kanskje få noen tips om hvordan det de gjør der kan innføres her, istemmer elevene.