Det er Naturvernforbundet som står bak konseptet «Den store klesbyttedagen», men her i Ålesund er det Trine-Lise Bakke-Hareide, daglig leder for Ålesund Sirkeltrening, som i alle år har vært drivkrafta bak arrangementet.

– Jeg starta uoffisielt for ni år siden, men da var det bare et par venninner som ble med. Året etter kopla jeg meg på opplegget til Naturvernforbundet, og siden har Den store klesbyttedagen bare vokst og vokst. De første åra hadde vi arrangementet i lokala til Ålesund sirkeltrening, men det ble for smått etter hvert. Året før pandemien var vi på Fellesverket Dragen, og i fjor hadde vi det for første gang i foajeen på Parken kulturhus, der hele 300 mennesker var innom! Og der skal vi være i år, også, forteller hun

Et plagg for et plagg

Opplegget er slik at man på forhånd leverer inn inntil ti klesplagg, så får man en bong for hvert av dem. Disse bongene kan så løses inn i like mange plagg som man har levert inn. Med «plagg» menes også slikt som vesker, belter, smykker, sjal og lignende – og det er helt innafor å for eksempel levere inn et sjal og ta med seg hjem en bukse eller en ytterjakke.

– Selv har jeg ikke kjøpt meg ny olabukse på åtte år, for hvert år har jeg levert inn en gammel og funnet meg en ny, sier Trine Lise og ler.

Nå med «fikselaug»

De seinere åra har har fått stadig flere organisasjoner med seg, og nye på laget i år er Ålesund husflidslag. De stiller med «fikselaug»!

– Et fikselaug er en stand der noen av medlemmene våre gir tips og veiledning til å reparere klærne dine. Du tar med deg et eller flere klesplagg som du trenger å reparere, så stiller vi med symaskiner og materialer, og vi viser og forklarer hva du skal gjøre. Men det er meninga at du skal gjøre selve jobben selv, slik at du lærer det og selv kan ta bedre vare på klærne dine og få dem til å vare lenger, forteller Astrid Øverås, som er en av rundt 70 medlemmer i Ålesund husflidslag.

Glede og fellesskap

Besteforeldrenes Klimaaksjon var med på klesbyttedagen for første gang i fjor og er begeistra for prosjektet:

– Vi har også vært med på leikebyttedag og ulike ryddearrangementer, og dette er noe som er helt i vår ånd. På klesbyttedagen i fjor var det et veldig godt fellesskap med fantastisk stemning og utrolig mye glede, så vi gleder oss veldig til å være med i år, også, sier Fride Rudi.

Naturvernforbundet sentralt har vært med hele veien, i form av at det er de som står bak prosjektet og har utarbeida materiellet som brukes. De siste par åra har fylkes- og lokallaget også vært med å bidra til det praktiske arbeidet med arrangementet:

– Det er viktig for oss å få fram at gjenbruk er glede, sier Louise Thoresen, som er fylkesleder for fylkesleder for Naturvernforbundet.

Etterspør herreklær

Klesplagg kan enten leveres hos Ålesund Sirkeltrening i Kirkegata fram til Den store klesbyttedagen 22. april, eller man kan levere på Parken kulturhus på selve dagen, før arrangementet starter. Alle slags klær kan leveres, så lenge de er hele og brukbare, men herre- og barneklær er ekstra velkomne.

– Klesbytting og kjøp av brukte klær har blitt veldig populært blant kvinner, men nå er det på tide at også menn får øynene opp for dette, oppfordrer Wenche Johansen, som er daglig leder for Naturvernforbundet i Ålesund og omegn.