De får prisen for å ha utviklet et produkt som er basert på avfall fra fiskerinæringa, og som reduserer behovet for kunstgjødsel i landbruket.

Giskebedriften Hogstein Agro, med eier Odd Christian Stenerud, bidrar til en vinn-vinn situasjon for landbruksnæringa, fiskerinæringa og miljøet, i følge utvalgsleder i kompetanse- og næringsutvalget, Geir Asle Stenseth.

- Vinneren av årets miljøpris har funnet en måte å utnytte et restråstoff på som bidrar til mindre transportbehov og til en mer bærekraftig og sirkulær produksjon av gjødsel til landbruket. Dette er ei miljøsatsing der fiskerinæring og landbruksnæringa jobber i lag for å lage et nytt produkt til nytte for landbruket. En virkelig god kandidat til miljøprisen og en fortjent vinner, sier utvalgslederen.

Alternativ til kunstgjødsel

Hogstein Agro har sitt utspring i Høgstein Gard på Godøya i Giske kommune. Firmaet har utvikla produktet Urea Gjenbruk der de bruker restråstoffet urea fra lokal marin oljeproduksjon til gjødsel for landbruket.

Urea kommer i pulverform og inneholder store mengder nitrogen. Det har blitt testa som alternativ til kunstgjødsel med positive resultat.

Kompetanse- og næringsutvalget mener Hogstein Agro treffer godt på flere av kriteria til Miljøprisen, men spesielt godt på bærekraftigutvikling og sirkulærøkonomi.