Onsdag kl. 18.00 ble Rotarystien offisielt åpnet av Ordfører Eva Vinje Aurdal. Vi var ute mandag og fikk prøve både stien og utsikten.

– Egentlig er dette et prosjekt vi har gått svanger med siden før koronapandemien, men det har blitt skjøvet litt på fordi vi måtte gjøre andre prioriteringer. Men nå er den altså klar til bruk, sier en stolt Kjell H Sandli som har vært prosjektleder for turstien hos Aalesund Øst Rotary klubb, sammen med Jarle Sulebust

Rotarystien

Det er nå gruslagte sti fra museumsområdet i Borgundgavlen og noen hundre meter ut til utsiktspunktet på neset.

- Eller det som, ifølge lokalhistorikere er den egentlige Borgundgavlen, siden gavel egentlig betyr enden på noe. Et område som tidligere var kjent som et bra sted for krabberaking, forteller Kjell Sandli.

– Det har lenge vært gruslagt vei opp hit til setra. Det vi har gjort er å opparbeide stien herfra og videre utover, sier han.

Det er Svinø Entreprenør AS som har utført selve arbeidet med å opparbeide den nye grusveien.

– Vi har stort sett benyttet den eksisterende traseen, så dette er gjort uten å felle så mye som et eneste tre. Nå er her en klart definert sti gjennom området, noe som gjør at det tåler flere mennesker uten at det sliter mer på naturen her ute, sier Sandli.

Ved å legge den nye traseen i en bue rundt der det tidligere bare var stokker å gå på, har turen nå blitt mer tilrettelagt for både barnevogner og andre ting som går på hjul. Foto: Kåre Stig Nøstdal

– Bakkene opp hit er nok litt for bratte til at vi kan si at stien er universelt utformet, men det gjør det i alle fall enklere å ta turen for folk med barnevogner og andre som sliter med ulent terreng, sier Kristin Wangensteen, president i Aalesund Øst Rotary klubb.

Den nye Rotarystien starter her ved setra og går videre vestover, ut til høyden på neset. Foto: Kåre Stig Nøstdal

Folkehelse

Turen fra museet og ut på neset er ikke mer enn noen hundre meter, men byr likevel på både en fin naturopplevelse og utsikt underveis.

Fra ett av utsiktspunktene kan man få med seg både Sørneset og Fagerlia, fra en vinkel som gir god oversikt. Foto: Kåre Stig Nøstdal

– For oss handler det meste om å få enda flere ut på tur, både sommer og vinter. Det å gjøre denne turen tilgjengelig for flere, er både et godt folkehelsetiltak og helt i tråd med de tanker vi i friluftsrådet har for å gjøre også mindre krevende turer tilgjengelig for flere, sier daglig leder i Sunnmøre friluftsråd, Anne Berit Støyva Emblem.

Gode samarbeidspartnere

I tillegg til Svinø entreprenør, som har gjort selve grunnarbeidet, har Rotaryklubben også fått med seg en rekke andre samarbeidspartnere.

- Opplysningsvesenets fond (OVF) - som forvalter eiendom og verdier som historisk har vært knyttet til prestegårdene i Norge, er eier grunnen vi har brukt, mens Viti - Sunnmøre museum lar oss låne setra, forteller Kristin Wangensteen.

Andre som har bidratt til å realisere Rotarystien er: Tafjord AS, Proff print AS, Sparebank 1 SMN, Ålesund Kommune, Møre og Romsdal fylkeskommune, Stiftelsen Kjell Holm, Sunnmøre Friluftsråd, Rotary Distrikt 2305 og Aalesund Øst Rotary klubb.

Her starter turen ut til den egentlige Borgundgavlen. Foto: Kåre Stig Nøstdal