Girl Tech Fest er et samarbeid mellom Ålesund bibliotek, E-Teams Ålesund kommune og Newton Møre, og skal sørge for å øke jenters interesse for teknologi og realfag. Bakgrunnen for initiativet er at når jenter kommer i 10-årsalderen, så mister de interessen for teknologi, mens guttenes interesse vedvarer. Målet med Girl Tech Fest er dermed at jentene skal ha det gøy med teknologi slik at interessen for det varer lenger og at de fatter interesse for teknologi.

– Vi vet at det å få prøve teknologi, med praktiske oppgaver og lek er med på å øke jentenes interesse. De må forstå hvordan teknologien fungerer og hva den kan brukes til. På Girl Tech Fest får jentene prøve selv, være kreative og nyskapende – de får møte rollemodeller og skaper relasjoner med kvinner de kan relatere seg til, sier bibliotekar ved Ålesund bibliotek, Katrine Solberg.

Her driver jentene på med koding av elektriske baller. Foto: Kristian Moe

Opplegget på Girl Tech Fest var delt inn i fire stasjoner med varierte aktiviteter: en stasjon med koding, en stasjon der elevene fikk bruke VR-briller, en gamingstasjon og en lekestasjon. De 74 jentene var delt inn i grupper og rullerte mellom stasjonene slik at de fikk prøve ut alt.

Nytt i Uka snakket blant annet med 5.-klassingene Emma, Carolina og Nora, som alle storkoste seg med Girl Tech Fest.

– Det er kjempegøy å være her. Vi er litt interesserte i teknologi fra før av, og her får vi holde på med all den teknologien og prøve ut masse forskjellige ting, sier de med et stort smil.