Festivalen går av stabelen 24. - 26. august med et hav av utstillere, Bondens marked, Ølfestival, Barnas Matfestival, vintelt og street food. I tillegg har de politiske partiene stand i forbindelse med valget, og Sparebank1 SMN stiller kantina til disposisjon for foredrag og kurs.

– Jeg er veldig stolt av utstillerne i år. Det er de som er kjernen av festivalen, og da er det blant anna viktig at lokalmat og Bondens marked er representert. Vi har noe av alt, så jeg tror det blir en veldig fin festival, sier daglig leder i Ålesund Sentrumsforening, Ann-Helen Svinø.

Bondens marked i 20 år

I år fyller også Bondens marked 20 år, og stiller som vanlig med mange forskjellige produkter fra tradisjonsrike produsenter. Markedet kan blant anna by på ost, spekemat, lefser, meieriprodukter, bær og mye mer – alt for enhver smak.

– Vi har et veldig stort Bondens marked i år. Jeg tror det er det største på utrolig mange år, så det er veldig kjekt, smiler Svinø.

Lokalt og hjemmebrygget øl

For de voksne kan matfestivalen lokke med et eget vintelt, som byr på ulike kurs og spennende tilstelninger, og selvfølgelig Ålesund Ølfestival. Den kommer til å finne sted rett utenfor lokalet til turistinformasjonen på Skateflua, og avholdes fredag og lørdag med besøk fra hjemmebryggere, samt lokale og nasjonale bryggerier. Ølfestivalen er på kveldstid, mens på dagtid på lørdag er det duket for egen hjemmebryggerdag, hvor det blant anna skal kåres de tre beste hjemmebryggerølene.

– Det kommer bryggerier fra hele landet, også lokale. Vi er kjempestolte over at det kommer ti bryggerier, som er mer enn i fjor. Ølfestivalen kommer til å bli veldig bra og en kjekk plass å være, forteller Ann-Helen Svinø.

Festivalkart over Den Norske Matfestivalen 2023. Foto: Ålesund Sentrumsforening

Mye gøy for barna

Den Norske Matfestivalen skal naturligvis også inkludere barna, og Barnas Matfestival blir høydepunktet for de yngste. Til Barnas Matfestival inviteres barnehager og skoler til besøk tidlig på dag, både torsdag og fredag, og det er ellers lagt opp til flust av morsomme aktiviteter. Ann-Helen Svinø nevner blant anna lesestund med Ina Giske og sjøhesten Hippo, ponniridning, fotballbinge, besøk av AaFK-spillere og mulighet for å hilse på geitekillingene til Bondelaget, som noe av det barna kan vente seg.

– Jeg kan også nevne at barna kan få smake på insekter med ungdomsbedriften Akrida. I tillegg blir det mye fokus på bærekraft og plast i havet, og vi har mange spennende aktiviteter for barna i sammenheng med det. Det blir masse gøy, så det er bare å ta med barna sine, oppfordrer sentrumsforeningslederen.

Håper på folkefest

Årets matfestival har enda mer å by på. I år som i fjor blir det akevitt og ginsmaking, som en egen minifestival midt opp i hovedfestivalen. Borgund videregående skole kommer innom for å kjøre kokketeater, mens andre kjente kokker som Øivind Tiller og Skyler Milner lærer vekk sine kokkeegenskaper. Og om ikke det var nok, kan matfestivalen friste med klippfiskbuffet fra Kokkelauget, svelekurs, økologisk lunsj og byens eget matfat, der byens restauranter og spisesteder kan vise frem sine signaturretter.

– I år synes jeg at vi kan være skikkelig stolte over festivalen. Hele byen kan være stolt, for det er så mye bra. Vi har mye å by på, det er aktiviteter hele veien og det er noe for alle. Det er utrolig kjekt, og vi håper det kommer veldig mange for å besøke festivalen, for dette blir en folkefest i byen med fokus på mattradisjoner og framtidas mat, lover Ann-Helen Svinø.