Den internasjonale dagen for solidaritet med det palestinske folk ble oppretta av FN i 1977, 30 år etter at FN i 1947 vedtok å dele det historiske palestinske landområdet mellom to stater: en jødisk og en arabisk, går det fram av FN-Sambandets informasjonsside om denne dagen.

Videre på FN-sambandets nettside kan man lese at palestinerne opplevde den påtvungne delinga som sterkt urettferdig, og året etter gikk flere arabiske land til krig mot Israel.

Den første krigen mellom Israel og de arabiske landa starta dagen etter at staten Israel erklærte seg selvstendig 14. mai 1948. Det førte til at 750 000 palestinere ble fordrevet i det som på arabisk kalles al-Nakba – «katastrofen», mange av dem til Gazastripa. Israelerne overtok både palestinske privathjem, olivenlunder og appelsin- og sitronlunder, kan man lese på Wikipedia.

Solidaritetsdagen

30 år etter vedtaket i FN om å dele palestinernes område i en jødisk og en arabisk stat, vedtok altså den samme organisasjonen å opprette en internasjonal solidaritetsdag for det palestinske folk, på samme dato som delingsvedtaket ble gjort.

– Dagen ble oppretta som en solidaritetsdag for et folk som ikke har land eller frihet og som lever under konstant undertrykkelse og okkupasjon. Men det er først de siste åra denne solidaritetsdagen virkelig har begynt å bli markert rundt om i verden. Selv for meg, som har vært palestinaaktivist i 10-12 år, var denne dagen ukjent inntil for et par år siden. I år, med krigen på Gaza, er dagen viktigere enn noen gang, sier Yngve Birkeland, som er leder for Palestinakomiteen på Sunnmøre.

Forfatterbesøk i går

I Ålesund vil solidaritetsdagen for det palestinske folk bli markert med palestinaskjerf og palestinaflagg rundt omkring i byen, men det blir ikke arrangert noe på selve dagen utover dette. I går, tirsdag, var det imidlertid et arrangement på Moa bibliotek, der forfatter, journalist og Midtøsten-ekspert Odd-Karsten Tveit fortalte om den siste boka si, «Palestina. Israels ran, vårt svik», som kom ut tidligere i høst, før krigen starta. Dette var et samarbeid mellom Palestinakomiteen, Norsk Folkehjelp og Ålesund bibliotek.