Sist uke sto tre kvinner frem på Dagsrevyen og fortalte til dels sjokkerende historier fra sin tid som vernepliktige på Bardufoss: Måneder med trakassering, utestenging og voldtekter, uten at de opplevde at dette ble tatt skikkelig på alvor av ledelsen. Snarere tvert om, så opplevde en av dem å bli «straffet» for å ha meldt ifra. Tørr vi sende våre døtre inn i noe slikt?

Jobben er slett ikke gjort

Det har vært gjort mye bra de siste årene, ikke minst i kjølvannet av Metoo-kampanjen og BLM- bevegelsen. Og selv om vi ikke på noen måte kan si at vi er i mål, har det blitt ryddet opp i mye grums. Likevel satte jeg nesten morgenkaffen i halsen sist søndag, da jeg hørte det siste utspillet i serien: «Dette skal vi gjøre i krenkehysteriets navn». Nå har et britisk forlag besluttet å skrive om noen av bøkene til Roald Dahl - og Gyldendal vil følge etter:

Men Seriøst?

– Forlaget Puffin Books og Roald Dahl Story Company, som eier rettighetene til alle Dahls fortellinger, bekrefter at de har fått såkalte sensitivitetslesere til å gjennomgå verkene og skrive om ord og formuleringer som kan oppfattes som støtende, skriver Dagbladet. De vil blant annet fjerne ord som «tjukk» og «stygg» fra Roald Dahls bøker. Dette får selv en autoritet som forfatteren Salman Rushdie til å reagere: - Roald Dahl var ingen engel, men dette er absurd sensur. Puffin Books og Dahl-selskapet bør skamme seg, skrev Rushdie på Twitter, ifølge avisen.

Trøste og bære

Og søndag kunne NRK fortelle at Nasjonal museet hadde fjernet Christian Krohgs maleri «Leiv Eiriksson oppdager Amerika» fra 1893, fordi de mente dette fremsto som kolonialistisk. Maleriet som tidligere prydet trappehallen i det gamle Nasjonalgalleriet, er nå plassert i et magasin i kjelleren til det nye Nasjonalmuseet, noe de begrunnet slik: – Bildet er en romantisering av nordmenn som dro til Amerika. Det er et kolonialistisk bilde, sa avdelingsdirektør Stina Högkvist ved Nasjonalmuseet til Aftenposten.

Ekstremt dårlig dømmekraft

Selvsagt førte dette til massiv kritikk fra mange hold. – Jeg syns det er veldig problematisk at en tar et veldig viktig bilde i norsk kulturhistorisk og flytter det ned i kjelleren fordi det ifølge dem er kolonialistisk, sa blant annet Rødt-politiet Mímir Kristjánsson.

Kritikken fikk den godeste avdelingsdirektøren til å gå ut og beklage:

– Her vil jeg bare legge meg helt flat. Dette var en sleivete og lite gjennomtenkt bemerkning, sagt i forbifarten. Jeg mener ikke at Christian Krohgs maleri «Leiv Eiriksson oppdager Amerika» er kolonialistisk, sa Högkvist i en skriftlig kommentar sendt til NTB.

Negative konsekvenser

Jeg tenker at dette er to eksempler på hvordan idioti blir stående i veien for en utrolig viktig sak. Slike teite utspill og handlinger bidrar blant annet til at slike som meg tar i bruk uttrykk som «krenkehysteri», noe som i utgangspunktet slett ikke er greit. For vi skal ikke finne oss i at folk blir krenket av andres ord og handlinger. ALDRI! Men dette er eksempler der velmente handlinger undergraver og latterliggjør noe som er alt for viktig til å le av.