Det er Ålesund kommunale eiendom som eier fortauet langs Giskegata 43. I forbindelse med rehabilitering av fasaden, har de også bestemt seg for å utbedre fortauet, opplyser byggforvalter Jon Aasgaard.

– Vi ser bygget og fortauet i sammenheng, så når vi nå rehabiliterer fasaden, så tar vi fortauet også. Det skal bli et moderne fortau med lik høyde på alle sider og svart kant, godt tilpassa blinde og svaksynte, sier han.

Akkurat når arbeidet med fortauet starter og blir ferdig, er foreløpig usikkert, men det skal i alle fall gjøres i løpet av året, lover Aasgaard.

Men det er mange fortau som er i sørgelig stand rundt omkring i Ålesund, og til dels står det langt verre til enn langs Giskegata 43 (som utvilsomt framstår sørgelig nok). Nytt i Uka / Aesby.no har tatt en liten fortaus-sightseeing på Aspøya, og under her presenterer vi et utvalg av det mest begredelige vi så.

Ifølge hjemmesida til Ålesund kommune er det kommunen som har ansvar for vedlikeholdet av fortau langs kommunale veier. Ifølge Aasgaard er det likevel ikke alltid så enkelt: I en del tilfeller er det huseierne som også eier fortauet, og da er det de som har ansvaret for vedlikeholdet opplyser han.

Vi følger opp med mer fortaus-stoff i dagene framover, og i morgen tar vi en fotoseanse langs Borgundvegen. Tips oss gjerne om du har en fortaus-stubb du ergrer deg (mose-)grønn over!

Vi starta på Hellebroa. Langt fra det verste eksempelet vi fant på vår fortausvandring – men det er tross alt Hellebroa! Foto: Kenneth Kamp