Tirsdag ettermiddag ankom S/V Linden Brunholmkaia. Seilturen startet på Svalbard, og på sin reise nedover kysten har skuta vært innom Tromsø, Bodø og Trondheim. Fra Ålesund skal den videre til Holbæk i Danmark, der den skal ligge over vinteren og få vedlikehold.

Det er Nikolai Andersen som er kaptein på skuta, noe han har vært siden 2017. På denne turen reiser de bare med mannskap, men til vanlig har de med gjester rundt om i de arktiske områdene mellom Nord-Norge, østkysten av Grønland og Svalbard.

Nikolai Andersen er kaptein på S/V Linden. Foto: Anne Solveig Berge Trandal
Lukas er matros og kommer fra Tyskland. Her er han i maksinrommet. Foto: Anne Solveig Berge Trandal

S/V Linden

S/V Linden ble bygget i 1993 som en moderne versjon av den originale Linden fra 1920. I 2020 kjøpte tromsøværingen Bjørn Åge Workinn den nesten 30 år gamle seilskuta. Båten hadde ligget ute for salg en stund, og tilstanden hadde blitt stadig verre den siste tida, så han måtte bruke mye tid på vedlikehold og oppdatering av skuta.

Seilskuta har en lengden på 49,5 meter. Det er plass til tolv gjester om bord, i tillegg til et mannskap på elleve.

S/V Linden har en lang historie som seiltreningsskip i Østersjøen. Om bord trenes unge sjøfolk som får konkurrere i tall ships-kappløp rundt om i Europa. Ifølge hjemmesidene til skuta har Nikolai mange års erfaring både når det gjelder seiling og undervisning på tradisjonelle tall ships, og gjestene om bord får være med på mange utfordrende opplevelser. Siden skipet har et relativt lite mannskap, er de avhengig av å hjelp fra gjestene med seilene hvis de skal reise med vinden, slik de streber etter.

Svenske Anita (t.v) og danske Maja fikser Luseplatting i regnværet. Luseplatting som heter «nonnelår» på dansk er de tustene som er festet på tauet, eller en «bløt fender». Foto: Anne Solveig Berge Trandal
Her står Nikolai når han styrer skuta. Foto: Anne Solveig Berge Trandal

Besøk i Ålesund

– Ble det et lenger opphold i Ålesund enn dere hadde tenkt på grunn av været?

– Ja, det ble jo det, i år igjen, sier Nikolai med et smil.

– Men det gjør ikke så mye, vi er jo glad i Ålesund. Det er en veldig fin by som vi trives godt i, og vi har fått en bra kai av Ålesund havn, sier han videre.

Mannskapet består av omtrent like mange jenter som gutter.

– Det pleier å være en ganske stabil fordeling på 50/50, og av og til er vi til og med flest jenter, sier Nikolai.

Mannskapet om bord nå er fra Norge, Sverige, Danmark Tyskland og Frankrike, men det er faktisk ganske vanligvis ganske få nordmenn som reiser med skipet.

– At vi ikke har særlig mange norske forespørsler, er helt utrolig! Jeg tror de norske ungdommene har blitt for late og har det for godt. Eller kanskje det faktisk ikke er så mange som vet om muligheten, men dette er altså en fantastisk mulighet til å få se hele Nord-Norge og oppleve Svalbard fra sjøen, sier Nikolai.

– De typiske gjestene om bord hos oss kan være alt fra familier på tur, storfamilier der kanskje besteforeldre slår på stortromma og spanderer tur og vennegjenger som har spart penger til stuprike amerikanere og asiater som kommer med privatflyet sitt til Longyearbyen og leier hele båten, forteller han videre.

Foto: Anne Solveig Berge Trandal
S/V Linden ligger fint til kai i Ålesundet. Foto: Kåre Stig Nøstdal

Dansk barnevern

S/V Linden har også en avtale med dansk barnevern der en av besetningene som reiser med dem, er under omsorg av barnevernet.

– Dette har vi hatt god erfaring med. Vi har fått mulighet til å hjelpe mange fosterbarn, og det er gledelig når vi ser at de har det godt og får et godt liv videre. Vi har mange fine historier, men jeg kan dessverre ikke gå nærmere inn på dem, sier Nikolai.

Chloe (t.v.) kommer fra Frankrike og Caroline kommer fra Sverige. Caroline har nettopp smidd en ny knott til en skuff. Foto: Anne Solveig Berge Trandal
Leo fra Frankrike jobber i dag på verkstedet. Foto: Anne Solveig Berge Trandal

Bidrar til havforskning

Han forteller at de har jobbet for at skuta skal være noe mer enn en charterbåt, og et resultat av mange års arbeid er at det er mange forskere og tv-team som bruker det.

Den siste turen de gjorde i år, var med to forskere fra BBC som har vært en del av kamerateamet til David Attenborough i 30 år. De delte av sin rike kunnskap.

– Dette var en kombinert gruppe av havforskere og isforskere. Vi sto for fasiliteter om bord, og så hadde de sin egen dagsorden. Attenborough er jo en karakter som vi alle kjenner til, så det var en opplevelse, sier Nikolai.

Soverom til gjester Foto: Anne Solveig Berge Trandal
Soverom til gjester. Foto: Anne Solveig Berge Trandal

På tur med Netflix

Netflix har også seilt med S/V Linden. De leide skuta som base for et filmteam som skulle lage en naturdokumentar om noen spesielle fuglearter som holder til nord på Svalbard.

– Det var en fin tur der vi var ute nesten en måned med Wild Space Production, som er navnet på selskapet som Netflix eier, sier Nikolai.

– Vi har også «søppelturer» – eller kanskje oppryddingsturer er et bedre ord. Her får gjestene en litt billigere tur der vi alle sammen bidrar til å rydde strender der vi seiler. Vi tar med oss laster med søppel som vi leverer i Longyearbyen, forteller han.

Bad med badstue. Foto: Anne Solveig Berge Trandal
Alle rom som er til gjester har eget bad. Foto: Anne Solveig Berge Trandal

Kanskje prosjekt med Ocean Warrior

Til neste år skal S/V Linden kanskje være med på et stort forskingsprosjekt med Ocean Warrior. Det blir i så fall et prosjekt som skal gå over ti år, og de skal forske på is og hav. Ocean Warrior skal legge til rette for forsknings- og universitetsmiljø som vil forske og ta ulike prøver.

– Nybrottsarbeid er veldig spennende å være med på. Om vi får til dette, så seiler vi ned fra Svalbard i slutten av juni og blir med på pomp og prakt i London i begynnelsen av juli. På seinsommeren seiler vi så mot Island, Grønland og Canada, sier han.

Dette blir i så fall første gangen skuta seiler akkurat denne ruten.

– Det blir kult om vi får det til. Dette er jo noen av de meste avsidesliggende områdene i verden – opp mot Nordvestpassasjen. Det ville være fantastisk om vi får dette til, og vi håper virkelig at at vi får være med på dette, avslutter Nikolai.

Nå skal S/V Linden ligge til havn i Ålesund til været blir bedre og de kan fortsette reisen mot Danmark. Aesby.no / Nytt i Uka takker for at vi fikk komme på besøk om bord og for alle de gode historiene.

Salongen der både gjester og mannskap oppholder seg. Foto: Anne Solveig Berge Trandal
Foto: Anne Solveig Berge Trandal
Foto: Anne Solveig Berge Trandal
Foto: Anne Solveig Berge Trandal